Menu

Esittelyssä sunnuntain vastustaja JIPPO

Miesten Ykkönen jatkuu Punamustien osalta tiiviissä tahdissa, kun sunnuntaina Pihlajamäen MagneCit Areenalle saapuu vieraita Joensuusta JIPPO:n muodossa. Jos et pääse seuraamaan ottelua paikan päälle, seuraa ottelua suorana lähetyksenä Ruutu+ -palvelusta.

Perustettu: 2001
Kotistadion: Mehtimäen tekonurmi
Kotisivut: www.jippo.fi
Facebook: www.facebook.com/JippoJoensuu
Twitter: www.twitter.com/jippojns
Instagram: www.instagram.com/jippoedustus
Kausia pääsarjatasolla: –
Kausia toiseksi korkeimmalla sarjatasolla: 10. kausi
Päävalmentaja: Jussi Leppälahti (päävalmentajana 18 ottelua Ykkösessä: 5-3-10, pistekeskiarvo: 1.00)
Valmentaja: Mikko Bergström, Mikko Viitsalo, Jussi Nevalainen (mv-valmentaja)
Kapteenisto: Topi Pasi ”C”, Risto Kahelin, Jens Harju

JIPPO:sta saimme haastatteluun tähän otteluennakon toiseen osaan joukkueen päävalmentaja Jussi Leppälahden.

”Ok-suorittaminen ei riitä”

Joensuulaiset katkaisivat neljän 0–1 tappiolukemin päättyneen ottelun putken viime lauantaina ja sen he tekivät tyylillä. JIPPO kaatoi Mikkelin Palloilijat omalla kotikentällään Mehtimäellä 4–2 lukemin ja näin joukkue kohensi asemiaan sarjassa, vaikka sarjan jumbopaikka edelleen pysyy JIPPO:n hallussa.

– Se oli aika normaali jalkapallo-ottelu, saimme hyvin onnistumisia hyökkäyspäässä ja sitä kautta myös voitimme. Ei mitenkään erilainen ottelu, vaan ottelu meni aika samaa kaavaa, mitä moni muukin tämän kauden ottelumme.

MP-voiton jälkeen joukkue on saanut rauhassa valmistautua sunnuntain PK-otteluun.

– Ihan normaali perusprosessi on tehty, eli purimme MP-ottelun ensiksi valmennuksen kanssa ja sen jälkeen pelaajiston kanssa läpi. Viikon treeneissä pyrimme kehittämään niitä oman pelin kehityskohteita ja sitten lähempänä sunnuntaita myös otamme huomioon tulevaa vastustajaa.

35-vuotias Leppälahti valmentaa ensimmäistä kauttaan Ykkösessä. Hän kokee, että joukkue on onnistunut tähän mennessä hyvin, mutta se ei ole vielä riittävä onnistuminen, jos JIPPO haluaa sarjanpaikan säilyttää.

– Me olemme pystyneet ottamaan pisteitä aika tasaisesti, joka on hyvä asia. Silloin, kun on tullut häviöitä, niin kaveri on onnistunut hyvin, jolloin meidän on todella hankalaa saada pisteitä. Se on selvää, että jos me haluamme saada pisteitä otteluista, niin se vaatii sitä, että kaverillakin on vähän heikompi päivä. Se tuo meille mahdollisuuden.

Leppälahti kertoo, että sarjapaikan säilyttäminen Ykkösessä vaatii todellisia ihmetekoja Jipoilta.

– Klassinen pistetahti säilymiseen, eli pinna per peli ei päde tässä sarjassa. Tässä uskomattomassa sarjajärjestelmässä meidän pienten resurssien böndeseuralle säilyminen on tehty erittäin vaikeaksi. Olemme onnistuneet aika hyvin kauden aikana, mutta tarvitsemme hyvään suoritukseen vielä ekstraa päälle, jos haluamme säilyä. OK-suorittaminen ei riitä.

Katseet PK-otteluun

Leppälahti kertoi torstaina tehdyssä haastattelussa, että hänellä ei ole vielä aivan täydellistä kuvaa PK:n joukkueesta, koska valmistautuminen sunnuntain otteluun oli siinä vaiheessa vielä kesken.

– Ei minulla vielä isompaa syvällistä käsitystä ole PK:n pelaamisesta, mutta joitain pelejä olen toki nähnyt, kun ollaan scoutattu muita tulevia vastustajia. PK:ssa on tapahtunut paljon muutoksia ottelusta toiseen, pelaajat kentällä ja myös muoto, millä pelataan ovat vaihtuneet tiheästi. En vielä täysin tiedä mikä on se Kim Raimin ajatus taustalla, mutta PK on varmasti sarjan eniten spesifien yksittäisiin ottelusuunnitelmiin keskittyvä ryhmä.

– Onhan PK:n kokoonpanossa todella kovaa laatua hyökkäyspäässä ja keskikentällä. Esimerkiksi Miko Mäkirinne, joka olisi meillä täällä todella isossa roolissa kylän suurena miehenä, niin hänellä on välillä ollut vaikeaa mahtua PK:n kokoonpanoon. Se kertoo joukkueen materiaalista aika paljon.

Leppälahden mukaan JIPPO on jokaisessa ottelussa altavastaajana, mutta hän uskoo, että myös sunnuntaina joukkue löytää ne aseet pelaamiseen, jolla kolme pistettä lähtee joukkueen mukana Joensuuhun.

– PK on todella vahva joukkue, mutta on heilläkin sarjanousijana ollut tietynlaista ailahtelevuutta otteissa. Mikään ei ole tule helpolla tässä sarjassa, vaikka PK:lla on runsaasti myös kokemusta tältä tasolta, niin onhan siellä nuorempia ja kokemattomampiakin pelaajia. Meillä on tällä kaudella kaikissa otteluissa ollut omat mahdollisuutemme ja niin on varmasti myös sunnuntaina.

JIPPO ei ole tällä kaudella esittänyt mitään jalkapallon riemujuhlaa, vaan joukkue puolustaa erittäin tiiviisti ja voittaa otteluita sen kautta.

– Meidän pelaaminen on helvetin kyynistä puolustamista, ei tosiaan mitään ihmeellistä esteettisessä mielessä. Yritämme voittaa pelejä niillä keinoin, mitä me talvella ja kauden aikana olemme käyttäneet. Pyrimme saamaan pelin virran meille suotuisaksi, eli hitaaksi ja puolustamme uhrautuvasti, varsinkin jos vastustaja pääsee boksiin murtautumaan.

– Pyrimme pelaamaan sillä tavalla, että vastustajan on vaikea tehdä maalia. Esimerkiksi emme halua menettää palloja sellaisilla alueilla ollenkaan, josta vastustaja voi päästä nopeasti iskemään vastaiskuihin. Turha tässä on mitään kaunistella, vaan olemme kyyninen paskasakki, joka haluaa voittaa.

Joensuulaisten ryhmästä kuitenkin löytyy myös mielenkiintoisia yksilöitä, joita kannattaa seurata.

– Seuran toiminnanjohtajana pelaamisen ohella toimiva Timo Tahvanainen on todella tärkeä pelaaja meille. Hän on kokenut pelaaja, ja on samalla meille henkisellä ja sosiaalisella puolella hyvin tärkeä palanen. Entinen Suomen mestari ei välttämättä ole enää ihan yhtä nopea ja terävä kentällä, mitä joskus aikaisemmin, mutta edelleen hän pelaa fiksusti sekä hyvällä intensiteetillä.

– Meillä on lisäksi nuoria pelaajia aika paljon. Muun muassa 99-syntyneet Hiltusen veljekset Jere ja Joona, Nuutti Tykkyläinen sekä Samuli Hölttä ovat olleet ensimmäistä kertaa tällä sarjatasolla isoissa rooleissa. Heidän kaikkien kehityskäyrät menevät oikeaan suuntaan, vaikka aivan jokaisessa ottelussa he eivät välttämättä onnistukaan täydellisesti.

Jo mainittujen pelaajien lisäksi JIPPO:lta löytyy mielenkiintoinen maalivahtikaksikko Jirko Sorsan sekä vastikään Hongasta Joensuuhun lainalle tulleen Otto Huuhtasen toimesta. Pääkaupunkiseudun jalkapalloseuraajille tuttu nimi on varmasti HJK:ssa ja KäPassa nähty Tommi Tainio. Mielenkiintoinen tuttavuus löytyy myös JIPPO:n kärjestä, jossa viilettää kauden toisen ja kolmannen osumansa MP:tä vastaan iskenyt jenkkihyökkääjä Wilterlynd Inalien.

 

Kuten monelle Punamustien seuraajille, myös Joensuussa Aapi Helvelahden lopettaminen terveyssyiden takia oli kova paikka. Helvelahti on lähtöisin Joensuusta ja hän edusti JIPPO:n edustusjoukkuetta kausina 2015–19. Myös Leppälahti pääsi yhden kauden ajan valmentamaan Helvelahtea. Hänelle uutisen kuuleminen oli myös vaikea paikka.

– Kuulin asiasta, kun olin kotosalla ja tuttava oli käymässä, joka Aapin tuntee paremmin. Hän kertoi minulle tilanteesta. Muistan, kun hetkeksi piti mennä parvekkeelle rauhoittumaan, että aivan alkushokista selvisi. Todella surullinen tilanne kaiken kaikkiaan.

– Kun olin täällä ensimmäistä vuotta, Aapi oli meidän ehdoton ydinpelaaja joukkueessa, mutta myös koko seuralle hän oli tärkeä henkilö. Hän muun muassa oli pelaamisen ohella Jippo Vutiksen mukana. Upea seuraihminen, joka teki itseeni sen yhden kauden aikana hienon vaikutuksen.

– Aapin kanssa, kun viestittelin, niin oli edelleen hienoa huomata se positiivisuus mikä hänestä jo pelkkien viestien pohjalta tuli ulos. Elämä menee eteenpäin, vaikka Aapin kohdalla ikävä kyllä pelit on pelattu.

 

Kiitokset Jussille haastattelusta.

Mitä, milloin, missä ja mistä?

– Ykkösen ottelu, PK-35–JIPPO
– Sunnuntaina 5. syyskuuta klo 16:00
– MagneCit Areena, Pihlajamäki, Helsinki
– Osta lippusi ennakkoon Tiketistä! Jos et pääse paikan päälle, seuraa ottelua suorana lähetyksenä Ruutu+ -palvelusta.

Lippukaupoille tästä!

Yksi yhteinen

Copy link
Powered by Social Snap