Menu

HAASTATTELUSSA HUSSEIN MOHAMED – “MEILLÄ ON YKSI PARHAISTA JOUKKUEISTA YKKÖSESSÄ”

Somalian maajoukkuepelaaja on ehtinyt asua Suomessa 11 vuotta. 14-vuotiaana Suomeen muuttanut laitahyökkääjä palasi täksi kaudeksi Helsinkiin kahden reissuvuoden jälkeen. Missä päin Suomea Huska pelaisi, jos saisi itse päättää? Millaisia kokemuksia maajoukkuekomennukset ovat olleet?

Afrikan katujen kasvatti on ehtinyt asua elämänsä aikana sekä Somaliassa, Etiopiassa että Keniassa ennen muuttoa Suomeen. Tullessaan yläasteikäisenä poikana Suomeen, FC Viikingeistä tuli Huskan uran ensimmäinen jalkapallojoukkue. Ennen tätä pelejä oli pelattu ainoastaan Afrikan kaduilla, muun muassa Keniassa kaveriporukan kanssa.

Lähes koko lyhyt junioriura vierähti Vuosaaressa. Vuonna 2015 tapahtui kuitenkin siirto HJK:n organisaatioon, missä vyölle kertyi A-junioreiden SM-sarjapelejä, ja kaulaan pronssinen mitali. Seuraavalla kaudella Huska liittyi Klubi 04:n vahvuuteen, jossa minuutteja Kakkosessa ei liiemmin herunut.

Edellisen kauden mennessä pipariksi, nyt tarvittiin peliaikaa. Sitä oli tarjolla tutussa osoitteessa, FC Viikingeissä. Kausi oli koko joukkueelta onnistunut.

– 2017 siirryin takaisin Viikinkeihin, jolloin pääsimme aina Ykkösen nousukarsintoihin asti. Klubissa en saanut vastuuta, mutta Viikingeissä sitä tuli paljon. (Alexander) Baranov oli koutsina, ja meillä oli silloin hyvä joukkue. Se oli myös hyvä kausi mulle henkilökohtasesti, tehotkin oli hyvät. Sen kauden jälkeen tulikin kiinnostusta HIFK:sta.

Nousua ei “Viikkareille” kaudella 2017 tullut, mutta nuoren Husseinin nälkä oli kova. Vielä Ykkösessä kaudella 2018 olleen HIFK:n osoittaessa kiinnostusta, oli vaikeaa sanoa ei. Näin siirto tapahtuikin Teemu Kankkusen ryhmään, ja kausi päättyi nousujuhliin. 

– Sillä kaudella sain paljon vastuuta. Taisin 20 peliä pelata sarjassa, ja heti tuli nousu Veikkausliigaan. Meillä oli hyviä pelaajia, ja hyvä joukkue joukkue Ykköseen. Esa (Terävä), (Matias) Hänninen, “O-P” (Jurvainen) ja “Jaska” (Lepola) oli siellä samaan aikaan. Sain heiltä paljon kannustusta.

Onnistuneen nousukauden jälkeen kausi 2019 oli kuitenkin vaikea, vaikka Veikkausliigadebyytti tulikin. Peliaikaa HIFK:ssa kertyi lopulta kolmessa sarjaottelussa ainoastaan 32 minuuttia.

– Valmentajat vaihtuivat. He eivät luottaneet minuun, emmekä löytäneet yhteistä säveltä. Lopulta purimme sopimuksen kesken kauden yhteisymmärryksessä.

REISSUN PÄÄLLE

Kaudelle 2019 Hussein lähti akut täyteen ladattuna edellisen kauden jäätyä kesken. Oli mietittävä kuitenkin tarkkaan, mikä siirto olisi uran kannalta kaikista järkevin. Seurasi muutto itärajalle eksoottisen AC Kajaanin riveihin Ykköseen.

– Ollessani HJK:ssa ja HIFK:ssa, tajusin miten vaikeaa on lyödä läpi isossa seurassa. Piti miettiä, missä peliaikaa ja vastuuta olisi paljon tarjolla. Kajaanissa oli. Menin sinne avoimin mielin, ja asiat meni mun kohdalla hyvin, joten kannatti mennä. Pelasin hyvän kauden, vaikka seuralla asiat meni miten meni.

Tehoja tuli kuuden maalin ja kahdeksan maalisyötön verran. AC Kajaania seurasi kauden 2020 jälkeen putoaminen Kakkoseen, mutta Huskan hyvät otteet poikivat siirron uuteen kaupunkiin. Seuraavana osoitteena oli Veikkausliigaseura FC Haka. Kovin odotuksin kauteen 2021 lähteneen Somalian maajoukkuepelaajan Valkeakosken reissu ei kuitenkaan ollut täysin onnistunut.

– Talvikauden cup-peleissä meni tosi hyvin, ja alkukaudesta sain peliaikaa. Sen jälkeen minuutit olivat vähissä, vaikka loppukaudesta vastuuta tuli taas vähän enemmän. Sopimuksessamme oli optio tästä kaudesta, mutta päätimme yhteisymmärryksessä olla käyttämättä tätä optiota.

SIIRTO PUNAMUSTIIN

Husseinin mielestä jalkapalloilijan näkökulmasta Helsinki ei olisi välttämättä optimaalinen ympäristö ammatin harjoittamiseen. Oli kuitenkin aika ottaa uralla jälleen askel taaksepäin, ja hakea peliminuutteja. Osoitteeksi valikoitui PK-35, joka oli lopulta looginen valinta.

– Päätin tulla Ykköseen PK:hon hakemaan uutta vauhtia uralleni, ja tästä on suunta jälleen eteenpäin. Toivon saavani itsestäni paljon irti, ja auttaa joukkuetta mahdollisimman paljon. Meillä oli hyvä talvikausi, ja yksi parhaista joukkueista Ykkösessä. Myös paljon kokeneita pelaajia.

– Helsingissä on paljon kavereita, ja tulee välillä turhia menoja. Ei enää niinkään, kun on tullut perheenlisäystä. Mutta jos miettii, niin itse pelaisin fudista kaukana Helsingistä mikäli mahdollista. Silloin voi keskittyä pelkästään fudikseen, ja saa itsestä enemmän irti jalkapallollisesti.

Alkukausi on ollut Punamustille hankala. Huska uskoo kuitenkin joukkueeseen, ja viime lauantain PEPO-ottelusta suunta on ylöspäin.

– Ykkönen on sarja, jossa kaikki joukkueet ovat todella tasaisia. Vaikka on Kakkosesta nousseita joukkueita, ei heitä saa aliarvioida. Ei ole kuitenkaan yhtään joukkuetta, jota emme pystyisi voittamaan.

– Paljon parannettavaa jäi PEPO-pelistä. Meidän olisi pitänyt tehdä paikoista, jotka saimme luotua. Oli paljon paikkoja, joista olisi pitänyt tehdä maali. Mutta ei auta, kun tehdä treeneissä ja peleissä enemmän töitä. Ei säästellä mitään, vaan annetaan kaikkemme. Myös vaihtopenkiltä löytyy pelaajia, jotka haluavat varmasti pelata. Nyt nollataan PEPO-peli, ja hoidetaan SJK. Voitto tulee, kun tehdään paljon töitä joukkueena.

KUTSU MAAJOUKKUEESEEN

Huska on viime vuosina murtautunut Somalian maajoukkuerinkiin. 2019 debyytin A-maajoukkueessa tehnyt laitahyökkääjä oli otettu saatuaan ensimmäisen maajoukkuekomennuksensa.

– Totta kai suuri kunnia edustaa omaa maata A-maajoukkuetasolla. Olin todella innoissani. Kokemuksena parhaita, mitä olen urallani kokenut. Reissut ovat tietysti vähän raskaita, kun pelit on niin kaukana ja joutuu matkustamaan pitkiä matkoja Afrikkaan asti.

– Uran paras muisto tähän mennessä oli juuri MM-karsintaottelut Zimbabwea vastaan. Voitimme ensimmäisen osan 1-0, ja menimme toiseen osaan vieraspeliin. Silloin vastustaja teki 1-0, mutta tasoitimme tilanteeksi 1-1, jolloin he tarvitsivat kaksi maalia mennäkseen jatkoon. Fudis on tietyllä tapaa niin kaunista, että he tekivät viimeisellä vitosella kaksi maalia, ja annoimme unelmamme valua sormiemme läpi. En koskaan unohda sitä, ja hyvä muisto loppujen lopuksi.

5 NOPEAA

Mitä teet vapaa-ajalla?

– Ennen olin paljon kavereiden kanssa, mutta nykyään aika menee paljolti perheen kanssa, kun sain vähän aikaa sitten tyttölapsen. Välillä pelaan myös pleikkaria.

Suosikkifutisseura maailmalta?

– Manchester United pienestä asti. Siellä on hyviä pelaajia, mutta pitäisi saada ensi kaudeksi lisää nöyriä pelaajia.

Paras pelaaja, ketä vastaan olet pelannut?

Marvelous Nakamba, pelasi Zimbabwessa.

Paras joukkuekaveri?

Omar Mohamed maajoukkueesta. Hän pelaa Turkin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Hänen kanssaan pelaamme hyviä kombinaatioita, ja hänestä on tullut hyvä kaveri mulle.

Lempiartisti?

– Mulla ei oikeastaan ole yhtä, mutta sanotaan vaikka Drake.

Yksi yhteinen

Copy link
Powered by Social Snap