Menu

HAASTATTELUSSA NOAH KAIJASILTA – “VIIME KAUDELLA KEHITYIN URALLANI ENITEN”

Nuoresta iästään huolimatta toisen polven punamusta on ehtinyt kiertää useassa pääkaupunkiseudun seurassa. 20-vuotias keskikentän hyökkäävissä rooleissa viihtyvä Kaijasilta teki kuitenkin täksi kaudeksi paluun Pihlikseen. Kuka on ollut Noah’n uran tärkein henkilö? Entä miten tämän kauden vaikea alku käännetään nousujohteiseksi?

Ensiaskeleet jalkapallon saralla Noah otti PK-35:ssä viiden vuoden ikäisenä. Ensimmäinen joukkue löytyi kuitenkin Pakkalasta PPS:n paidasta. Siellä kului kolmisen vuotta ennen siirtoa I-HK:n riveihin 11-vuotiaana.

– Ihan junnuna pelasin keskikentällä, ja I-HK:ssa aluksi laitapakkia. Vasta myöhemmin mut siirrettiin ylemmäs, ja aloin pelata laitahyökkääjää, kymppipaikkaa ja hyökkääjää vähän sekaisin. En tiedä vielä tänäkään päivänä, mikä on mun mieluisin paikka. Jollain tasolla tykkään pelata kymppipaikalla, kun pääsee enemmän kääntymään ja syöttelemään. Tykkään tosi paljon myös haastaa ja keskittää, joten viihdyn myös laitahyökkääjänä. Laidoista mieluummin vasen.

Vuonna 2015 koitti aika, jolloin piti alkaa miettimään isompia ympyröitä. Kuinkas ollakaan, Noah’n isällä Petteri Kaijasillalla oli näppinsä pelissä uuden seuran valinnassa.

– Olin ainoa I-HK:ssa, joka oli piiritapahtumissa mukana. Oli tietyt kriteerit, missä pitää pelata ollakseen mukana piiritoiminnassa. Menin sitten TiPS:iin. Faija vei mut sinne, kun valmensi siellä siihen aikaan.

– Tärkein henkilö urallani on ollut varmaan faija. Vaikka hän ei ole nimellisesti ollut mun valmentaja, niin tietynlainen koutsi kuitenkin. Hän on opettanut, että pitää tehdä duunia ja vähän väkisin vienyt mua kentille treenaamaan. Hänellä on ollut tosi tärkeä rooli, ja ilman faijan ohjausta en olisi näin pitkällä.

TiPS:ssä kului kolme kautta, kunnes oli aika taas vaihtaa maisemaa. Edellisellä kaudella Tikkurilassa oli tyytyminen B-junioreiden Ykköseen, ja hinku oli kova päästä SM-tason joukkueeseen. Näin ollen seuraksi valikoitui PKKU.

— Se oli iso siirto mulle. Aluksi BSM-karsinnoissa ei tullut niin paljon minuutteja, mutta jossain kohtaa klikkasi, ja olinkin avauksessa melkein joka matsissa SM-sarjassa. Pelasin eniten kymppipaikalla, mutta välillä myös laidassa. Se oli hyvä kausi.

MIESTEN PELEIHIN

Keski-Uusimaalla onnistuneen kauden jälkeen Noah koki tarpeelliseksi ottaa jälleen yksi askel eteenpäin. Matka jatkui Oulunkylään, missä vyölle kertyi tärkeitä ensimmäisiä miesten pelejä, ja muun muassa debyytti sekä avausmaali Kakkosessa.

– Olin edustuksen mukana alusta lähtien. Aika nopeasti sopeuduin siihen fyysisyyteen ja pelitempoon, mutta kyllä se oli aika iso steppi BSM-peleistä Miesten Ykköseen. En kuitenkaan vielä saanut isompaa roolia, ja pelasin pääosin A-junioreiden Ykköstä. Muistona se kausi oli kuitenkin tähän astisen urani paras, kun nousimme Ykköseen ja voitimme myös Kakkosen Cupin. 

Seuraavana talvena pelejä tuli sekä A-junioreiden SM-karsinnoissa että edustuksen mukana Suomen Cupissa. Kaikki vaikutti hyvältä, mutta lopulta peliaikaa oli haettava muualta.

– 2020 talvikausi meni omalta osalta hyvin, ja sain edustuksen mukana minuutteja Suomen Cupin peleissä. Joukkueella alkukausi ei mennyt kuitenkaan niin hyvin, ja päävalmentaja vaihtui Roberto Nucciosta Ricardo Duarteen. Ehkä kuukauden ehdin olla messissä, ja huomasin ettei sellaista roolia ole tarjolla jengissä, mitä halusin. Loppukaudeksi hain peliaikaa Kakkosesta PKKU:n riveistä. Se oli hyvä ja tärkeä siirto mulle, ja sain avainpelaajan roolin siellä.

Vaikka PKKU säilyi Kakkosessa, oli jälleen uusien haasteiden aika. Seuraava pysäkki oli Länsi-Vantaalla Myyrmäessä, missä kausi 2021 kului VJS:n mukana Kakkosessa. Kyseinen visiitti sujui erinomaisesti, ja Noah palkittiin kauden päätteeksi VJS:n vuoden pelaajana.

– Meillä ei ollut mielestäni erityisen hyvä joukkue, mutta tykkäsin valmentajastamme (Oskari Kujanen) paljon. Sain häneltä yksilötasolla tosi paljon irti. Tuntuu, että viime kaudella kehityin urallani eniten ja kaiken kaikkiaan se oli tärkein kausi itselleni tähän asti. Pelasimme parhaat pelimme sarjan kovia jengejä vastaan, ja jäi kaikin puolin tosi hyvä fiilis viime kaudesta.

PALUU JUURILLE

Kaijasilta harjoitteli jo ennen viime kautta PK-35:n mukana, mutta ei kokenut vielä silloin olevansa valmis Ykkösen tuomiin haasteisiin. Silloin valinta oli VJS, mutta nyt oli aika hypätä ensimmäistä kertaa tosipeleihin punamustassa paidassa vuoden kokeneempana.

– Kauden jälkeen ajattelin, että mulla oli kolmelta kaudelta jo kokemusta Kakkosesta, ja nyt olisi aika ottaa seuraava steppi. Viime kausi oli tehojenkin puolesta hyvä, ja kauden jälkeen oli paljon itsevarmempi olo, että pystyy hakemaan minuutteja korkeammalta tasolta.

– Viime kaudella olimme jo vähän yhteydessä Kimin (Raimi) kanssa. Silloin oli jo ajatus takaraivossa, että PK-35 tuntuisi hyvältä ja tutulta. Mietin kyllä muitakin vaihtoehtoja, mutta PK oli mun papereissa ykkösenä. Laitoin viestiä Kimille, ja täällä sitä nyt ollaan.

Tämän kauden joukkue kerää PK:n sarjakauden ensimmäisen maalin tehneeltä Noah’lta vuolaita kehuja.

– Ihmisinä ihan älyttömän hyviä äijiä kaikki. Vaikka on tullut uusia pelaajia, niin kaikki pääsee tosi hyvin jengiin mukaan. Meillä on oikeasti tosi kurinalainen ja yhtenäinen porukka niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Sanoisin, että Ykkösen tasolle löytyy tosi taitavia pelaajia ja sairaita yksilöitä.

Tulokset ovat toistaiseksi olleet heikkoja. Punamustat ovat keränneet ensimmäisistä viidestä ottelustaan kaksi pistettä, jotka oikeuttavat tällä hetkellä sarjan jumbosijaan. Kolmen ottelun tappioputken katkaiseminen olisi tapahduttava mahdollisimman nopeasti.

– Kaikki lähtee päästä. Ennen keskiviikon treenejä emme käyneet palaverissa läpi niinkään taktisia asioita, vaan käsittelimme enemmänkin henkisen tason juttuja. Kaikki lähtee siitä, että olemme henkisellä tasolla valmiita ja pystymme latautumaan oikein. Kyse ei enää ole niinkään taktisesta puolesta, vaan oikeanlaisesta mentaliteetistä. Tarvitsemme sen yhden voiton, niin kyllä se sitten siitä lähtee.

5 NOPEAA

Mitä teet vapaa-ajalla?

– En mitään ihmeellistä. Hengailen frendien kanssa, ja pelailen videopelejä. Käyn myös pelaamassa paljon eri urheilulajeja kuten padelia, golfia ja tennistä.

Suosikkifutisseura maailmalta?

– PK-35, ja sen jälkeen PSG. Olen enemmänkin pelaajafani, ja tykkään Neymarista, joten seuraan häntä.

Paras pelaaja, ketä vastaan olet pelannut?

– Kai Pahlman -turnauksessa KäPassa pelasi sellainen kaveri kuin Anssi Suhonen. Pelaa nykyään Saksassa HSV:ssä. Ihan törkeän taitava, ja pallo pysyi jalassa kuin liimattu.

Paras joukkuekaveri?

Onni Tiihonen. Pelasi mun kanssa Gnistanissa, ja nykyään pelaa Färsaarilla. Tosi hyvä frendi.

Lempiartisti?

– Tää on vaikea. Kuuntelen niin paljon musaa. Sanotaan J. Cole.

Yksi yhteinen

Copy link
Powered by Social Snap