pallopaa.net           

            

Punamustien kausi on puolessa välissä, joten on pienen väliraportin aika. Joukkue saatiin koottua hyvissä ajoin valmiiksi ennen kauden alkua ja toisin kuin viime kautta edeltänyt lyhyt pre-season, nyt saatiin myös sylinterit kunnolla käyntiin hyvissä ajoin. Tekemisen taso oli vahvassa nousussa aina vaikeahkosta loppuvuodesta ihan kauden aloitukseen asti. Joukkueesta huokui hyvän pre-seasonin jälkeen halu menestyä ja pärjätä. Nälkä harjoituksissa oli käsin kosketeltavaa, vaikka karikkojakin matkan varrelle sattui. Ehjän pre-seasonin ja muutaman täsmähankinnan turvin moni alkoi nostaa PK:ta yhä korkeammalle spekulaatioissa sarjapaikkojen suhteen. Joukkue, valmentajat ja pelaajat mukaanlukien lähtivät kauteen toiveikkaana.

Kausi ei alkanut kuitenkaan täysin optimaalisella tavalla joukkueen omiin odotuksiin nähden, kun kahdesta ensimmäisestä täysin voitettavasta ottelusta saldona oli ”vain” 2 tasapeliä. Usko omaan tekemiseen ei kuitenkaan horjunut millään mittakaavalla ja joukkue pystyi nostamaan tasoaan iskien seuraavassa kolmessa ottelussa vastustajien verkkoon 13 maalia napaten samalla täyden 9 pisteen saaliin ja palaten takaisin oikealle tielle eli sille tielle, mihin kaikki edustusjoukkueessa toimivat pelaajat ja taustahenkilöt uskoivat.

Edessä oli tiukka kolmen kärkikamppailun rupeama, kun vastaan asettuivat TiPS, HIFK/2 ja Töölön Taisto. Joukkue oli valmis tähän tiukkaan rypistykseen. Ensimmäisessä pelissä Tikkurilassa punamustat menettivät johdon toisella jaksolla päätyen lopulta harmittavaan 1-1 pistejakoon TiPS:n kanssa. Panokset sen kuin kovenivat, sillä seuraavaan otteluun vastaan asettui HIFK:n liigamiehistön kanssa harjoittelevilla Tommi Jyryllä, Antti Ulmasella, Daniel Rantasella ja Abaas Ismaililla vahvistettu HIFK/2. HIFK/2 löi parastaan, mutta se ei Aavalla riittänyt. Punamustat osoittivat huikeaa kypsyyttä kaivaen ottelusta loisteliaan 3-0 voiton ilman, että vastustajalla olisi ollut mitään jossiteltavaa. Tämän jälkeen lähdettiin täydellisen itseluottamusboostin siivittämänä vahvahksi tiedetyn Töölön Taiston kimppuun. Ottelu oli samalla ensimmäinen nurmella pelattu ottelu ja se valitettavasti myös näkyi vähän liikaa punamustien tekemisessä. Vaikeahkot olosuhteet ja HIFK/2-pelistä kaivettu itseluottamus eivät riittäneet loppuun asti, kun Taiston vaarallinen kärkipelaaja Niklas Keränen toi Taiston lopussa tasoihin ja pisteet jaettiin vauhdikkaassa kamppailussa 1-1 tuloksella.

Päätä ei kuitenkaan painettu puskaan, vaikka TiPS ja Taisto peleistä olisi ollut enemmänkin tarjolla, vaan työntekoa jatkettiin normaalisti. Seuraavista kahdesta pelistä tietä raivattiinkin mallikkaasti kohti sarjakärkeä, kun ensiksi venäläisvaikutteinen Spartak kaatui 2-0 ja sen jälkeen murskattiin I-HK 4-1. Kummatkin ottelut pelattiin Aavalla, jossa punamustia parempaa joukkuetta ei ole vielä tällä kaudella löytynyt. Kevätkierroksen viimeiseen kamppailuun oltiin luotu maksimaaliset panokset, sillä ennen ottelua oli selvää, että voitolla punamustat tarraisivat kiinni lohkon kärkisijaan tauolle mentäessä. Tiukan ja fyysisen Hamarin nurmella pelatun ottelun lopussa Futura kuitenkin iski juurikin tilanteesta, mikä etukäteen oli tiedetty joukkueen selvästi vahvimmaksi osa-alueeksi eli erikoistilanteesta. Futura vei kärkikamppailun lopulta jännittävien vaiheiden jälkeen nimiinsä Anton Britschgin puskumaalilla 2-1 ja näin punamustat ovat tauolle lähdettässä lohkon 3. sijalla, 2 pistettä HIFK/2:sen perässä ja 6 pistettä Futuran perässä.

Joukkueen vara-kapteeni ja lähes koko alkukauden peleissä kapteenin ominaisuudessa Jere Siltalan poissaollessa toiminut Tomi Kurvinen jakaa kiitosta ja luo uskoa omiinsa syyskierrokselle.

- Ensimmäinen puolisko kaudesta sujui mielestäni vaihtelevasti. Oli hyviä pelejä ja sitten myös vähän huonompiakin. Tekeminen harjoituksissa on kuitenkin ollut koko ajan hyvällä tasolla. Olemme tehneet hyvin yhdessä hommia pelaajien kanssa ja valmennus on hoitanut oman hommansa erittäin mallikkaasti. Ollaan menty joukkueena paljon eteenpäin verrattaessa talveen ja ensimmäisiin sarjapeleihin. Se on mielestäni hyvä merkki ja uskonkin, että tulemme pelaamaan vielä paremmin tulevissa peleissä. Meillä on nuori, nälkäinen ja kunnianhimoinen joukkue, joka luottaa vahvasti omaan tekemiseen. Toivottavasti saamme nauttia myös kauden toisen puoliskon peleissä teidän punamustien kannattajien kannustuksesta Aavalla ja vieraspeleissä, kuittaa Kurvinen.

Kiitosta hän jakaa myös pelaajiston ja valmennuksen ulkopuolelle täysin oikeutetusti.

- Täytyy mainita vielä erikseen huoltajamme Pete Henriksson, joka tekee paljon meidän pelaajien hyväksi kentän ulkopuolella ja on erittäin tärkeä osa joukkuetta, lisää Kurvinen.

Joukkueen päävalmentajana toimivan Jarkko ”Jare” Siikavankin mielestä joukkue on pystynyt luomaan itselleen identiteetin, josta pidetään vahvasti kiinni. Kun pienetkin asiat toimivat hyvin, on pelaajien helpompi keskittyä oleelliseen. Siikava ei myöskään piiloudu punamustia riivanneisiin poissaoloihin, vaan luottaa niihin pelaajiin, jotka ovat kunnossa.

- Tausta ja pelaajat ovat yhdessä luoneet edustusjoukkueelle oman toimintakulttuurin ja selkeät viikkorutiinit harjoitus- ja pelitapahtumien osalta. Lisäksi harjoituksissa keskittyminen on ollut todella hyvällä tasolla ja kaikilla pelaajilla on mielestäni selkeä halu kehittää omaa ja joukkueen pelaamista. Olemme menneet valtavasti eteenpäin yksilöinä ja joukkueena puolen vuoden aikana. Olen varma, että kehitys jatkuu tästä eteenpäinkin. Lukuisat loukkaantumiset eivät ole liikaa näkyneet peleissä ja harjoituksissa, toteaa Siikava.

Tavotteista puhuttaessa Siikava nostaa esiin mm. lohkon muiden joukkueiden kilpailullisuuden kohentumisen viime kauteen nähden. Päävalmentaja on ollut myös pääsääntöisesti tyytyväinen näkemäänsä oman joukkueen tekemisen osalta.

- Kauden päätavoitteen osalta olemme mielestäni hyvissä asemissa. Jos ensimmäiset tasapelit olisivat kääntyneet voitoiksi, puolivälin arvosana olisi ollut erinomainen. Nyt se on hyvä. Lohkossa on paljon kovempia joukkueita kuin odotin viime kauden perusteella. Tavoitteena on syksyn aikana nostaa joukkueen ja pelaajien rutiinisuoritusten tasoa, jolloin päästään peleissä tasaisempaan suorittamiseen. Oma pelitapa on toiminut muutamia notkahduksia lukuunottamatta tähän mennessä pääsääntöisesti hyvin. Puolustuspeli on ollut aggressiivista ja energistä ja hyökkäyspelaamisessa olemme pystyneet luomaan riittävästi paikkoja jokaisen pelin voittamiseen. Malttia ja rauhallisuutta pallon kanssa tarvitaan kuitenkin vielä kauttaaltaan lisää.

Kurvisen tavoin myös Siikavalta irtoaa kiitosta kentän ulkopuolisille toimijoille.

- Kotiottelut ovat olleet hienoja tapahtumia. Kiitos siitä tietenkin runsaalle yleisölle sekä myös Petelle ja Oskulle kuulutuksista ja äänentoistosta.

Jarkko Siikavan apuvalmentajina toimivat tällä kaudella Tuomo "Stolle" Berg ja Kim Raimi. Raimi näkee asiat edellisen kaksikon kanssa samalla tavalla, mutta harmittelee samalla joukkueen huonoa tuuriakin.

- On jokseenkin kornia puhua loukkaantumisista, mutta joukkue on kärsinyt niin isoista poissaoloista, ettei niitä voi olla mainitsematta. Kokonaan kauden sivussa olleet tai korkeintaan muutaman pelin pelanneet Mnwas Awari, Jere Siltala, Ossian Campbell ja Kalle Sotka ovat kaikki mielestäni oman pelipaikkansa top 3 -pelaajia tässä lohkossa. Onneksi saimme kuitenkin Aleksi Jokelan Hongasta takaisin punamustiin, joka on ollut iso lisä meidän valmiiksi vahvaan rosteriin. Yhteistyö A-junioreiden kanssa on myös parantunut kauden edetessä ja uskon, että pystymme hyötymään heistä vielä tulevaisuudessa enemmänkin. Etenkin Valtteri Marttinen on tullut A:sta vahvasti sisään joukkueeseemme, Raimi kommentoi.

- Kaikkeen tähän peilaten nostan hattua jo tässä vaiheessa meidän pelaajille. He ovat tehneet valtavan duunin jo tähän mennessä, mutta nälkä kasvaa luonnollisesti syödessä. Tiedämme, mihin pystymme ja teemme kaikkemme, ettei kauden jälkeen tarvitse jossitella mitään. Minulla ja muulla valmennuksella on sataprosenttinen luotto tähän joukkueeseen viimeiseen hengenvetoon saakka riippumatta siitä, ketkä ovat kunnossa ja ketkä eivät.

Pieni katsaus vielä tilastoihin. PK on tehnyt 11 pelaamassaan ottelussa 27 maalia ja päästänyt omiin vain 8. Joukkue on pelannut neljä nollapeliä. Näistä 3 on Kristian Viitasen tilillä ja yhden on torjunut Miika Juvonen Spartakia vastaan. Joukkueen sisäisen maalipörssin kärjessä keikkuu edelleen vahvan alkukauden pelannut KäPa/Pulesta punamustiin täksi kaudeksi siirtynyt isokokoinen kärkipelaaja Yoba Mballo 8 maalillaan. Seuraavaksi eniten ja lähes pelkästään eurogoal-tason maaleja iskevä Kevin Ingoli on iskenyt 4 kertaa. Punamustien väsymätön laitaraataja Henry Ruotsalainen on osunut kolmesti. Kahden maalin miehiä löytyy lähes kourallinen, sillä harmittavasti loukkaantunut Kalle Sotka, A-junioreista nostettu Valtteri Marttinen ja alakerran topparikolossi Berton Dedolli ovat jokainen osuneet kahdesti puiden väliin kevätkierroksen aikana. Kuusi punamustien pelaajaa ovat tämän lisäksi maalanneet kerran.

Vastaavasti eniten maaleja on järjestellyt Ruotsalainen, jonka nimi on kirjattu 5 kertaa maalintekijän viereen osuman arkkitehtinä. Sarjan parhaaksi vasemmaksi puolustajaksikin kehuttu Tomi Kurvinen on tarjoillut illallisen kavereilleen neljästi ja maalitykkinä enemmän mainetta niittänyt Mballo on kirjauttanut itselleen 3 maalisyöttöä. Toistaiseksi eniten minuutteja tililleen ovat kirjauttaneet Tomi Kurvinen, Waltteri Ahjokannas, Lennart Voikar, Henry Ruotsalainen ja Kevin Ingoli. Joukkue on pelannut suhteellisen siistiä jalkapalloa, mutta muutamia korttejakin joukkue on joutunut ottamaan. Pahimpana kovanaamana on heilunut Ronias Yacoob 4 keltaisella ja 1 punaisella kortillaan. Myös Tony Nyyssölä on tehnyt kiusaa vastustajille 4 kortin arvoisesti alkukauden aikana.

Punamustien kausi jatkuu pienen tauon jälkeen 30.7 Aavalla kello 13.30, kun vastaan asettuu kevätkierroksen jälkeen sijalla 9. majaileva SexyPöxyt. Kauden ensimmäisessä kohtaamisessa ja samalla punamustien kauden avausottelussa pisteet jaettiin 1-1 tuloksella. Maalintekijänä tuolloin kunnostautui Ilkka Karjalainen. Ronias Yacoob ja Tony Nyyssölä huilaavat ottelun pelikieltojensa vuoksi.