Haastattelussa Jari Kero

PK-35 esittelee kauden aikana Kuukauden vapaaehtoisten lisäksi seurassa ansioituneita valmentajia.

Nyt pääsee ääneen P06-ikäluokan vastuuvalmentaja ja B2-joukkueen apukoutsi Jari Kero, kesäkuussa 44. Hän on viihtynyt punamustissa jo kymmenkunta vuotta ja toiminut seurassa valmentamisen lisäksi myös joukkueenjohtajana.

Mikä PK-35:ssä on sellaista, että olet viihtynyt seurassa näinkin kauan?

- Suurin syy on yhteisöllisyys, joka näkyy myös käytännössä, sillä seura tekee koko ajan töitä sen eteen. Tämä tukee valmentamistakin. Ympärillä on iso määrä tuttuja valmentajia. Toiminta tapahtuu enimmäkseen tietyssä samassa paikassa, missä olosuhteet ovat kunnossa. Seura pyrkii jatkuvasti kehittymään.

Millainen joukkue teillä on nollakutosissa?

- Pelaajia on kahdeksantoista, mutta ikäluokassa ei ole haastejoukkuetta. Pelaajamäärä on siis aika pieni. Joukkue on täynnä mukavia kavereita, joista osa on todella innokkaita ja motivoituneita. Tämä on valmentajan näkökulmasta mielenkiintoinen joukkue. Olen parin viime kauden aikana oppinut valmentamisesta enemmän kuin aiempina vuosina yhteensä.

Mitkä ovat tämän kauden tärkeimpiä asioita, joita opetat pelaajille?

- Ykkösasia on, että joukkue merkitsee aina enemmän kuin yksilöt. Pelaajien välistä yhteistyötä on siis kehitettävä. Toinen tärkeä tavoite on opettaa heidät ymmärtämään pallotonta pelaamista niin hyökkäys- kuin puolustusvaiheessa. Esimerkiksi vastustajan prässi on opittava purkamaan pelitilanteen mukaisella tavalla.

Mikä lasten ja nuorten valmentamisessa on parasta?

- Se, että pelaajilta saa suoran ja rehellisen palautteen. Olen oppinut ymmärtämään aika nopeasti, miten valmentaja on onnistunut treeneissä. Pidän kovasti mutkattomasta kommunikoinnista.

Miten kuvailisit itseäsi valmentajana?

- Toimivat ihmissuhteet ovat tärkeä lähtökohta. En ole välttämättä vahva auktoriteetti, mikä voi olla myös heikkous. Joka tapauksessa näitä kumpaakin puolta tarvitaan. Olen todella kiinnostunut siitä, miten pelaajan saa omaksumaan uusia asioita. Olen myös avoin kaikille vaikutteille, sillä jokaiselta voi oppia lisää.

Millainen jalkapallo on lähellä sydäntäsi?

- Monipuolinen hyökkääminen ja kurinalainen puolustaminen miellyttävät. Vastustajan pelaaminen vaikuttaa oman joukkueen hyökkäämiseen, joten jokaisen pelaajan on osattava reagoida muuttuviin tilanteisiin. Vaikka kyseessä onkin erittäin kaupallinen joukkue, tykkään paljon Manchester Cityn pelitavasta. Lyhyt murtava syöttö vastustajan boksiin on ilo silmälle ja kertoo onnistuessaan siitä, kuinka nopeasti ja automaattisesti pelaajien välisen yhteistyön on toimittava.

Mitä odotat futisvuodelta 2019?

- Odotan nollakutosilta isoa joukkuepelillistä harppausta eteenpäin. Toiminta kehittyy koko ajan yhä kilpailullisempaan suuntaan, joten pelaajat tarvitsevat edelleen lisää motivaatiota. Myös B2:ssa on tosi hyvä joukkuehenki ja harjoituskulttuuri, jotka näkyvät varmasti tänäkin vuonna. Liputan vahvasti punamustan logon puolesta, sillä seuran on merkittävä meille paljon. Tätä asennetta tuntuu välillä puuttuvan Suomesta. Haluan tietysti toivottaa kaikille loistavaa futisvuotta! 

PK-35 kiittää Jari Keroa haastattelusta ja toivottaa hänelle lisää antoisia hetkiä junnufutiksen parissa!