PK-35 Metodi käytäntöön

PK-35:n valmennuspäällikkönä tasan kuusi kuukautta toiminut Sergio Almenara on laatinut punamustien uusia valmennuslinjauksia koskevan prosessiesityksen, jonka pohjalta hän vastaa nyt seuran verkkotoimituksen esittämiin kysymyksiin.

Nykylinjauksista on määrä alkaa käyttää nimitystä PK-35 Metodi, jonka halutaan kertovan seuran yhdenmukaisesta ja sisältökeskeisestä tavasta suhtautua valmentamiseen sekä pelaajakehitykseen. Almenaran laatima prosessiesitys julkaistaan lähitulevaisuudessa punamustien tiedotuskanavilla.   

Terve Sergio, mikä on PK-35 Metodin perimmäinen päätavoite?

- Tarkoituksena on kehittää pelaajia pelin ymmärtämisessä niin teknisesti, taktisesti, fyysisesti kuin henkisesti. Heidän on opittava löytämään kentällä vastauksia kysymyssanoihin mitä, miten, milloin, missä, miksi, mitä varten ja kuka, jotta he kykenevät kehitysprosessinsa aikana tulkitsemaan aitoja pelitilanteita. Tämä pätee niin yksilö-, osajoukkue- kuin joukkuetasolla. 

Mitkä ovat pääsyyt siihen, että tällainen muutos oli seurassa tarpeen?

- Meidän on otettava suomalaisessa jalkapallossa useista muista poikkeava kehitysaskel eli lopetettava pelkkä voitontavoittelu ja alettava ihan aidosti huolehtia pelaajista ja heidän tarpeistaan. Haluamme auttaa heitä kehittämään vahvuuksia ja parantamaan heikkouksia. ”Yritä auttaa!” on tärkeä iskulause, sillä pelaajan on opittava olemaan vastuullinen ja itsenäinen omassa kehityksessään, joskin valmentajan tehtävänä on ohjata tätä prosessia.

- Lyhyesti sanottuna haluamme siis kehittää pelaajia. Jos työskentelemme oikein ja asianmukaisesti, pelaajat osaavat tulevaisuudessa sopeutua muuttuviin tilanteisiin ja lukea näitä eri valmentajiensa joukkueissa yhä paremmin.  

Mikä olisi realistinen ajankohta, jolloin metodilta voisi alkaa odottaa konkreettisia tuloksia?

- Tätä ei voi koskaan tietää takuuvarmasti. Ihmiset eivät ikinä lakkaa oppimasta, joten sekä pelaajat että me valmentajat voimme kehittyä loputtomiin. 70-vuotiaskin ihminen voi oppia uusia asioita. Jos nykypelaajamme ovat PK-35:ssä vielä kolmen tai neljän vuoden päästä, he todennäköisesti osaavat ratkaista pelitilanteita itsenäisesti yhä enemmän ja yhä useammin.

Kuinka pelaajan kehitysprosessi nuorimmista ikäluokista naisten tai miesten edustusjoukkueeseen tapahtuu käytännön tasolla?

- Sen voi jakaa kolmeen osaan eli johdatus-, pätevyys- ja kilpailuvaiheeseen. Ensimmäinen vaihe (initiation phase) sisältää 5v5- ja 8v8-pelimuotojen vuodet, joiden aikana pyrimme saamaan pelaajat rakastumaan peliin, pitämään hauskaa ja nauttimaan jokaisesta hetkestä jalkapallon parissa. Heille on silloin opetettava pelin perusteet, minkä jälkeen he alkavat itse kiinnostua kehityksestään ja kysyä valmentajilta lisää tietoa. Tämä on oikea hetki alkaa opastaa pelaajaa.

- Pätevyysjakso (competent phase) käsittää 8v8-vuosien loppuvaiheet sekä 11v11-pelimuodon alkuvuodet. Tällöin keskitymme pelaajien vahvuuksien ja heikkouksien kehittämiseen sekä opetamme heitä ymmärtämään mitä pelissä tapahtuu heidän ympärillään. Pelaajilla on yhä enemmän kysymyksiä ratkaistavina, missä he voivat onnistua joko itsenäisesti tai valmentajan avulla.

- Kilpailuvaihe (competitive phase) käsittää A- ja B-juniorivuodet. Tämä saattaa olla yksi askel kohti ammattilaisuutta ja samalla sopiva hetki valmistaa pelaajia kohti tulosurheilua. Tässäkin vaiheessa on tärkeää muistaa heidän yksilölliset ja henkilökohtaiset tarpeensa.

- Meidän on oltava realisteja, sillä vain pienestä osasta voi tulla ammattipelaajia, mutta haluamme nostaa tätä prosenttiosuutta. Tarvitsemme aikaa, työrauhaa, kärsivällisyyttä ja resursseja voidaksemme kehittyä valmentajina sekä tätä kautta tarjota pelaajakehitykseen yhä parempia työkaluja.

PK-35 kiittää Sergio Almenaraa haastattelusta sekä toivottaa kaikille valmentajilleen ja pelaajilleen antoisaa jalkapallokautta 2017!