Menu

Jussi Jääskeläinen – “On hienoa olla takaisin jalkapallon parissa”

Kerroimme sosiaalisen median kanavissamme helmikuun alussa PK-35:n miesten edustusjoukkueen uudesta maalivahtivalmentajasta. 56:n A-maaottelun ja 436:n Valioliigaottelun mies Jussi Jääskeläinen teki PK-35:n kanssa kauden 2024 kattavan valmentajasopimuksen. 

Jääskeläinen on ollut joukkueen mukana nyt kahden viikon ajan, ja soitimme joukkueen lomaviikon aikana “Jässille” sekä kyselimme hänen tunnelmiaan uudesta pestistä. 

– On hienoa olla takaisin jalkapallon parissa ja saada uusi haaste valmennuspuolella. Monen vuoden paussi valmentamisesta ja jalkapallosta tuli, mutta nyt on kivaa palata takaisin kentille ja hienoa, että sain PK:lta mahdollisuuden hypätä mukaan. 

– Minulla on ollut todella positiivinen alku. Tietenkin ensimmäiset viikot ovat menneet siihen, että opin tuntemaan pelaajat, muut valmentajat ja taustat. Se on ollut tärkeintä ensimmäisenä.

Pelaajauransa jälkeen Jääskeläinen ehti valmentamaan Wrexhamissa vuoden ajan ennen muuttoa takaisin Suomeen vuonna 2020. 

– Wrexhamissa ollessani, puolessa välissä kautta managerina ollut Sam Ricketts siirtyi League Onessa pelanneeseen Shrewsburyyn. Olisin voinut mennä hänen mukana sinne, mutta Shrewsbury kuitenkin sijaitsee sellaiset pari tuntia Boltonista, ja en halunnut aloittaa sitä etäisyyttä sahaamaan. Englannissa apuvalmentajat menevät paljon managerin perässä ja voi mennä paikasta toiseenkin ympäri Englantia, ja en halunnut siihen matkusteluun lähteä. 

– Kun muutimme Suomeen takaisin, niin valmentaminen jäi, mutta vähitellen on tullut olo, että olisi kivaa palata takaisin ns. haalarihommiin.

”Todella taitavia kundeja jengistä löytyy”

Jääskeläinen kertoo, ettei PK-35 ollut hänelle kovinkaan tuttu seura ennen joukkueeseen saapumista. Jääskeläisellä on kuuden vuoden ajalta Veikkausliigakokemusta 90-luvulta Mikkelistä ja Vaasasta, mutta 23:n ulkomaan vuoden aikana kotimaisen jalkapalloilun seuraaminen on jäänyt taka-alalle. 

– Pelaajista Daniel Rantanen on aiemmilta ajoilta tuttu, hän on vanhimman poikani Williamin kaveri. He pelasivat samaan aikaan juniorimaajoukkueissa aikoinaan. Muuten on ollut paljon uuteen tutustumista heti ensimmäisestä päivästä lähtien.

48-vuotias suomalaisen sekä boltonilaisen jalkapalloilun legenda on ollut harjoitusten lisäksi PK:n penkillä edellisessä kolmessa ottelussa. Hän on saanut positiivisen kuvan joukkueesta.

– Todella taitavia kundeja jengistä löytyy, siitä tuskin tulee mikään jäämään kiinni tulevalla kaudella. Iskukyvystämme minun on vielä vaikea verrata mihinkään, koska olen nähnyt vasta muutaman harjoitusottelun. Olen kuitenkin todella tyytyväinen pelaajien työmoraaliin kentällä. 

Punamustat pelasivat Ykkösliigacupin toisen lohkovaiheen ottelun viime sunnuntaina, kun JäPS kaatui tasaisen taistelun jälkeen 3-2-lukemin. Jääskeläinen kiteytti ottelun tapahtumat omasta näkökulmastaan.

– Ensimmäinen vartti oli vaikea, emme olleet oikein pelissä mukana. Pääsimme kuitenkin pikkuhiljaa paremmin sisään, teimme 1-0-maalinkin ja olisimme voineet tehdä toisenkin perään. JäPSille kuitenkin hatunnosto siitä miten he pelasivat, hyvin liikuttivat palloa ja saivat luotua paikkoja ja tekivätkin pari maalia. Toinen maali lyhyestä kulmasta oli sellainen, että joukkueena meidän täytyy osata organisoida tilanteet paremmin, ettemme päästä jatkossa sellaisia maaleja. Senhän takia näitä harjoitusotteluita otteluja pelataankin, että opimme niistä. 

– Toinen puoliaika oli mielestäni aika hyvin meillä kontrollissa. Hallitsimme peliä, saimme puolustettua paremmin JäPSin pois paikoilta ja Danin loistavat vaparit ratkaisivat matsin. 

”Tähtäin on kauden avauksessa 13. huhtikuuta”

Kim Raimin johtama valmennustiimi on kokenut tähän vuoteen muutoksia. Diogo Pinto tuli Raimin avuksi toiseksi valmentajaksi ja fysiikkavalmennuksesta vastaa Pinton tavoin Hongasta saapunut Luca Fleres. Maalivahtivalmentaja Jääskeläinen saapui helmikuun alussa täydentämään valmennustiimiä. Jääskeläinen on ollut ensimmäisistä viikoista uuden tiimin kanssa varsin positiivisin mielin.

– Hyvin on yhteistyö lähtenyt valmentajien kanssa käyntiin. Kimi on ollut jo pidempään mukana joukkueessa, mutta me muut olemme uusia, joten meillä on varmasti vielä opeteltavaa yhteistyössämme. Itselle se on toistaiseksi vielä ollut enemmän seuraamista ja tottumista joukkueen tekemiseen. 

– Tietenkin haen koko ajan enemmän ajatusta siihen, miten Kimi haluaa meidän pelaavan pallollisena ja pallottomana. Se on suurin sekä tärkein oppiminen. Olen pyrkinyt tuomaan heti omia näkökulmia asioihin, ja totta kai ajan kuluessa pystyn siihenkin vielä enemmän. Maalivahtivalmentajana tietenkin myös maalivahdeille olen alkanut tuomaan niitä asioita, joita pelaamiseemme kuuluu.

– Vähitellen jaamme valmennustiimin sisällä eri osa-alueita tarkemmin. Maalivahtivalmentajat yleensä organisoivat puolustusalueiden erikoistilanteita, ja niitä olen jo tuossa vähän katsonut ensimmäisissä peleissä. Kokonaisuudessaan tietenkin yhdessä Kimin johdolla me päätämme sen miten puolustamme. 

Joukkueen pelaamissa harjoitusotteluissa on näkynyt hyviä hetkiä, mutta ailahtelevuutta pelien sisällä on ollut vielä runsaasti. Maaliskuun kahtena ensimmäisenä viikonloppuna edessä ovat hyvät testit joukkueen iskukyvystä, kun Punamustat matkustavat Ykkösliigacupin vierasotteluihin Kotkaan sekä Joensuuhun. Jääskeläinen kertoo, mikä on hänelle pääasia tällä hetkellä, kun joukkue palaa lomilta maanantaina takaisin pelikentille.

–  Tärkeintä on se, että teemme maalivahtien kanssa töitä siihen suuntaan, miten meidän veskareiden pitää pelata pelitavassamme ja sen eteen teemme kovasti töitä seuraavat seitsemän viikkoa ennen kauden alkua. Jokainen harjoitusottelu ja Ykkösliigacupin ottelu on osaltaan tärkeä, mutta tähtäin on kauden avauksessa 13. huhtikuuta.

Tähän mennessä olemme kertoneet tulevaa kautta kohden kahden maalivahdin sopimuksesta. He ovat jatkosopimuksen tehneen Joni Niemen sekä JJK:sta saapuneen Ville Viljalan diilit. Lisäksi mukaan tulee myös kolmas maalivahti, jonka sopimuksesta kerromme ensi viikolla.

– Meillä on varsin mukavat veskarit kasassa, ja hyvin on alkanut yhteispeli heti alusta alkaen. Joni on vielä nuori veskari, joka viime vuonna löi läpi PK:n edustusjoukkueessa, hän on lupaava nuori veskari. Ville tuli Jyväskylästä vähän kokeneempana veskarina kilpailemaan ykkösveskarin paikasta. Hyvät ja vielä vahvasti kehittymään haluavat veskarit meillä on kasassa. 

Kysyttäessä Jääskeläisen valmennusajatuksista ja siitä mitä hän haluaa PK-veskareille tuoda, pääkohta ei yllätä lainkaan. 

– Tärkeintä on tietysti pallon torjuminen, sehän on a ja o koko hommassa. Kokonaisuuteen kuuluu niin moni eri asia, on tekninen puoli, sijoittuminen peleissä eri tilanteissa ja omasta itsestä huolen pitäminen. Pyrin monipuolisesti kaikkia eri osa-alueita harjoittamaan meidän veskareille ja auttaa maalivahdit mahdollisimman hyvään vireeseen sekä saada hyvä kehityskäyrä jokaiselle. 

Tulevaisuus

Jääskeläinen kertoo menevänsä päivä kerrallaan eteenpäin ja sen suurempaa päätavoitetta valmennuksen saralla ei hän ole päättänyt.

– Tällä hetkellä ehdottomasti maalivahtivalmennus on itselleni selvä ykkösjuttu, sitä haluan tehdä ja sen takia tähänkin hyppäsin mukaan juuri maalivahtivalmentajana. Se on itselleni se alue, johon haluan keskittyä. 

– Olen aina urallani mennyt aika pikkuhiljaa eteenpäin. Nyt minulla on täysi keskittyminen siinä, että pystyn auttamaan PK:ta ja meidän veskareita tällä kaudella mahdollisimman hyvin. Motivaatio on korkea, ja olen täynnä virtaa tätä kautta silmää pitäen. Katsotaan sitten myöhemmin, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. 

Jääskeläinen nähdään valmentamisen lisäksi säännöllisesti Viaplayn Valioliigastudioissa, joissa mukana temmeltää usein Jässin tutkaparina Pihliksen kundi Pasi Rautiainen. Onko Pasi antanut jo vinkkejä miten Pihlajamäessä pärjää?

– En ole vielä saanut! Pasi lähetti kyllä terveisiä kaikille tutuille Pihliksessä, muutama sana on ehditty vaihtamaan Pasin pitkästä PK-historiasta. Pitää kutsua Pasi tulemaan peliin kesällä!

Yksi yhteinen

Copy link
Powered by Social Snap