pallopaa.net    

       

Kuva

21-vuotias maalivahti Besart Mustafa saapui talvella Kiffenistä PK-35:n riveihin. Nuori mies on innoissaan uudesta haasteesta.

”Olin yksissä treeneissä talvella mukana ja heti näki, että täällä oli tosi hyvä meininki päällä. Huomasi heti, että joukkueessa on monia pelaajia, jotka ovat korkeammallakin tasolla pelannut. Myös valmennuksesta tuli heti hyvä kuva. Halusin saada uudenlaisen haasteen Kiffenin jälkeen.”

Besillä repesi polven ristiside aikaisemmin keväällä ja sen kuntoutumiseen on harjoittelut menneet kevään ajan.

”Nyt kesäkuussa katsotaan fysioterapeutin kanssa, että mihin kuntoon se on mennyt. Jos se ei kunnossa vielä ole, niin joutuu ehkä leikkauspöydälle menemään.”

”Toipuminen tähän asti on kuitenkin mennyt ihan hyvin. Kaikki harjoitukset, mitä on kuntoutumiseen eteen tehty, on pystytty tekemään. On hyvin toiveikas olo sen takia.”

Nuoruus

Besartin vanhemmat ovat kotoisin Kosovosta, mutta he muuttivat aikaisemmin 90-luvulla Suomeen. Besi syntyi itse Lahdessa vuonna 1999.

”Tykkäsin jo lapsena tosi paljon pallopeleistä. Korista oon pelannut futiksen lisäksi aika paljon. Pelattiin tosi paljon katufutista ja muistan, kun kaveri sanoi, että kannattaisi mennä pelaamaan joukkueeseen futista. 10-vuotiaana aloitin futiksen ihan virallisesti EBK:ssa. Olin meidän omissa peleissä aina kenttäpelaaja, mutta pitkälti mun veljen takia, joka on aina ollut veskari, niin vaihdoin maalinsuulle. Hän on mua kahdeksan vuotta vanhempi ja vähän niin kuin idoli mulle.”

Veli opetti kaikki maalivahdin perusasiat pikkuveljelleen, kun Besi oli aloittanut futiksen 2009. Yhden EBK:ssa vietetyn kauden jälkeen nuori mies siirtyikin HJK:n riveihin jo vuonna 2010.

”Meillä oli tosi kova jengi Klubissa. Me voitettiin mm. Riga Cup 2012 (finaalissa Zenit 2-1) ja Hesa Cup parikin kertaa. Oli tosi paljon reissuja ympäri Eurooppaa.”

Besi pelasi HJK:n -98 ikäluokassa kaudella 2010 ja 2011-13 edusti -99 ikäluokkaa. Besin into futista kohtaan lopahti tämän jälkeen ja noin puolentoistavuoden ajan futiksen pelaaminen tapahtui ainoastaan omien kavereiden kanssa. Paluu futikseen tapahtui jälleen kaudeksi 2015, kun hän liittyi FC Espoon junioreihin. Kaudella 2016 hän edusti kevään ajan EBK:ta ja loppukaudeksi Besi liittyi Atlantikseen. Besi pelasi syksyn aikana otteluita Kolmosessa Atlantiksen Akatemia-joukkueessa. Hän halusi päästä pelaamaan seuraavaksi kaudeksi Kakkosta, joten jatko Atlantiksessa ei ollut mahdollista. 

Läpimurto Kakkosessa

Besi halusi päästä pelaamaan Kakkosta kaudeksi 2017.

”Kaveri pyysi vähän ehkä pilke silmäkulmassa, että mennään kattomaan tonne Legiruksen treeneihin. Mä ajattelin kyllä, että en sinne tule pääsemään, mutta mennään vaan. Mun jalalla pelaamisesta ne espanjalaiset koutsit kiinnostui ja halusivat jengiin mukaan. Oli pieni shokki, kun menin sinne ja näin sen meiningin millainen se oli. Siellä pelattiin todella pitkälle vietyä tikitakaa.”

Valmennuksesta vastasi talven ja kevään ajan Pepe Murcian johtama valmennustiimi, johon kuului hänen lisäkseen espanjalaiset apuvalmentaja, fysiikkavalmentaja sekä maalivahtivalmentaja.

”Pepe oli tosi erilainen mitä ennen oli nähnyt, todella tarkka ja ankara. Jokainen liike mitä kentällä teki, piti olla perusteltu. Ei Pepe itse tehnyt hirveästi mitään taktisia juttuja, vaan ne oli enemmän apuvalmentajan heiniä. Pepe oli enemmän sellainen johtava valmentaja siinä.”

Keväällä ennen kauden alkua Legirukselta alkoi rahat olla lopussa ja espanjalaiset lähtivät. 

”Oli se iso kolaus, kun koko tiimi lähti menemään pari viikkoa ennen kauden alkua. Yritettiin pelaajien kesken viedä hommaa eteenpäin ja uuden koutsinkin tullessa koitettiin pelata samanlaista peliä.”

Besin debyyttikausi Kakkosessa meni kaikesta huolimatta ihan hyvin ja vastuuta tuli 17 ottelun verran Kakkosessa. Varsin tapahtumarikkaan kauden jälkeen Legirus oli sarjassa viides.

”Olihan siinä valtava ero junnupeleihin ja muihin mitä aikaisemmin olin pelannut. Hyvin sen huomasi heti avausmatsissa, kun 0-7 otettiin Klubilta pataan. Pelikovuus oli tosi kova, jonka hyvin huomasi esim. kulmatilanteissa, kun kaveri tuli aika kovaa palloihin ja itse olin aika ujo 18-vuotias kaveri silloin. Tosi paljon kehityin sillä kaudella. Opin tulemaan keskityspalloihin paremmin, jalkapelaaminen kehittyi myös todella paljon ja ennen kaikkea tuli hyvä ensimmäinen kokemus Kakkosesta. Se auttoi paljon kohti tulevaisuutta.”

Kauden jälkeen tuli odotettu ilmoitus, että Legirus Inter ei enää seuraavaa vuotta Suomen kentillä näe.

”En siihen konkurssiin oikein muuten osannut suhtautua, kuin että piti itse löytää uusi jengi.”

Kaksi vuotta Mustissa Hurmureissa

Besi halusi jatkaa Kakkosessa myös kaudella 2018 ja mietti eri vaihtoehtoja.

”Huomasin, että mun vanha koutsi Tommi Lingman meni Kiffeniin, niin hakeuduin myös itse sinne. Menin kattoo sinne mikä oli meininki ja hyvähän se oli, kun sinne myös jäin.”

Besi pelasi todella onnistuneen kauden. Hän pelasi 20 ottelua Kakkosessa päästäen vain 19 maalia ja pelaten komeat yhdeksän nollapeliä.

”Itseluottamus nousi sillä kaudella tosi paljon ja usko omaan tekemiseen myös. Harmi, että ei pystytty enempää kääntämään voitoiksi niitä tasaisia pelejä. Sarjapaikka olisi voinut varmistua huomattavasti aikaisemmin mitä se nyt lopulta varmistui.”

Perinneseuran ilmapiiri teki Besiin vaikutuksen.

”Oli se tekeminen hyvin paljon rennompaa kuin Legiruksessa. Se kyllä itselle sopi erinomaisesti, kaikki piti huolen itsestään, että tehdään asioita hyvin. Kiffenissä on tosi lämmin ilmapiiri ja hieno yhteisö. Joukkuehenki oli erinomainen ja tuntui, että kaikki välittivät toisistaan ja olivat toistensa kavereita.”

Onnistuneen kauden jälkeen tarjouksia tuli myös muualta ja Besi kävi myös testileirillä Rovaniemellä.

”Viikon verran olin RoPSin mukana ja hyvin meni treenit siellä. Kivaa oli nähdä ensimmäistä kertaa vähän liigaympyröitä. Pelaajat oli aivan eri tasoa mitä oli aikaisemmin kokenut. Tuli kehuja sieltä, mutta RoPS halusi hieman erityyppisen veskarin kuin minä.”

Besi jäi myös kaudeksi 2019 Kiffenin riveihin.

”Aika samanlainen kausi oli tuo toinenkin. Kesällä oli vähän vaikeuksia, kun oli molempien veljien häitä ja tämmöistä, jonka takia missasin pari peliä. Sitten kun tulin takaisin niin tuli pieni sormivamma. Niko (Tervonen) nappasi sen ykkösveskarin paikan hetkeksi ja pelasi kyllä hyvin. Se herätti hieman itseäkin, että pitää olla vielä parempi, jos pelata haluaa. Pääsin sitten loppukaudeksi vielä maalille.” 

Kiffen varmisti jälleen sarjapaikan viimeisellä kierroksella, mutta Besi halusi päästä haistelemaan uusia tuulia.

Uudet haasteet Pihliksessä

Besi oli myös viime talvena haistelemassa liigaympyröitä, kun joulukuun ajan hän treenasi FC Lahden kanssa.

”Lahdessa oli tosi hyvä mv-koutsi (Ari Kohonen). Sain sieltä noin lyhyenäkin aikana hyviä asioita pelaamiseen, mitä pitäisi kehittää. Siellä oli joukkueessa myös muutamia tuttuja, joka helpotti siellä olemista. Ari olisi halunnut jatkaa treenejä mun kanssa, mutta Lahti ei seurana pystynyt oikein tarjoamaan mulle mitään, niin piti se ajatus jättää. Kyllä se vähän harmitti, että se meni näin.”

Kun liigasopimus ei onnistunut Besin ei tarvinnut kahta kertaa miettiä, missä hän jatkaisi uraansa.

”Jarkko (Siikava) oli ollut muhun jo ensimmäistä kertaa yhteydessä sen Legirus kauden jälkeen, mutta en halunnut silloin Kolmoseen mennä pelaamaan. Viime syksynä oltiin taas yhteydessä olisiko nyt hyvä aika tulla PK:hon, jos sarjanousu tapahtuu. Sanoin jo silloin, että olisin kiinnostunut.”

Nousu konkretisoitui ja Besi solmi tammikuussa PK-35:n kanssa sopimuksen. PK-35:n maalivahtitriossa Besin lisäksi ovat Toni Korkiakoski sekä vastikään sopimuksen solminut Aaro Reiniluoto.

”Hyvin ollaan tultu juttuun keskenään. Hyviä maalivahteja on molemmat, joten varmasti saadaan hyvää kilpailua pelipaikasta. Niinhän sen kuuluukin olla.

Ennen koronataukoa Besi ehti pelaamaan jo harjoitusotteluita PK:n paidassa.

”Joukkueena pelit menivät parempaan suuntaan vähitellen. Puolustuslinjan kanssa oli vähän hankaluuksia ajoittain, kun siinä on edessä täysin uusia kavereita itselle ja lisäksi linja pelaa paljon korkeammalla mihin Kiffenissä totuin. Tulee toki mieleen se kausi Legiruksessa, miten me halutaan joukkueena pelata, mutta itselle se on taas parin vuoden jälkeen vaatinut totuttelua.”

Besin tavoitteet tulevaisuuden uralle ovat Kakkosta korkeammalla.

”Tällä hetkellä se isoin tavoite on Veikkausliiga. Yksi kausi kerrallaan kuitenkin pitää mennä ja tehdä joka päivä se paras mahdollinen treeni tai peli. Kunhan motivaatio pysyy ja kehitystä tapahtuu uskon, että joku päivä pääsisin liigaan pelaamaan.”

Varsinkin yhtä heikkoutta Besi haluaa pystyä kehittämään omassa pelissään.

”Oon vähän heikko puhumaan kentällä. En ehkä osaa aina niitä oikeita asioita nähdä kentällä ja siten auttaa omia puolustajia. Se on ollut aina sellainen kehitettävä kohde.”Mitkä on Besart Mustafan elämän ottelut?

#2 Junnupelit

”Pelattiin tosi monia isoja jengejä vastaan, kun Klubissa pelasin 2010-13. Yhdessä Italian turnauksessa kohdattiin Atalanta, Internazionale ja Borussia Dortmund peräkkäin ja viimeinen näistä voitettiinkin. Atalanta myöhemmin voitettiin Riga Cupissa. Tosi siistiä, että voi sanoa pelanneensa tämmöisiä jättiläisiä vastaan.”

#1 Kiffen – BK-46 3-2

”Se oli tosi hieno tunne, kun voitettiin ja säilytettiin sarjapaikka Kakkosessa. Henkilökohtaisesti onnistuneelle kaudelle onnellinen loppu.”

 

 

Kiitokset Besille haastattelusta ja toivottavasti mies nähdään täydessä kunnossa mahdollisimman pian.