PK-35 KANSALLINEN LIIGA x PUNAINEN KORTTI RASISMILLE

 

 

 

 "Minusta on erittäin hienoa, että PK-35 liittyy niiden seurojen (KaaPo ja HNMKY) joukkoon, jotka ovat ottaneet rasisminvastaisen viestin näkyvästi esille peliasuissaan. Viesti ei ole pelkästään muille pelaajille tai yleisölle, vaan seuran junioreille, valmentajille, vastustajille, tuomareille, vanhemmille ja koko yhteisölle.

 

Asenteen saatavuus vahvistaa tutkimuksen mukaan asenteen yhteyttä toimintaan, eli kun vallitseva asenne on näkyvästi esillä toiminnassa, niin sillä on suurempi mahdollisuus vaikuttaa ihmisten käytökseen. Siksi on tärkeää tuoda seuran arvot ja asenteet näkyvästi esille myös ulospäin. Urheilun merkitys ihmisiä yhdistävänä voimana on merkittävä, mutta ei kiistaton. Urheilu ei ole mikään irrallinen saareke yhteiskunnasta, vaan yhteiskunnan stereotyyppiset asenteet heijastuvat helposti myös kentille, katsomoihin ja pukukoppeihin."

Ilari Äijälä

Projektipäällikkö, Punainen kortti rasismille

 

 

"Samanarvoisuus on yksi jalkapallon naisten pääsarjan Kansallisen Liigan ydinarvoista. Jokaisella, katsomatta sukupuoleen, ihonväriin, seksuaaliseen suuntautumiseen tai uskontoon, tulee olla samanlaiset mahdollisuudet pelata jalkapalloa ja tähdätä turvallisessa ympäristössä sen huipulle. Yhteistyö PK-35:n ja PKR:n kesken on hieno osoitus siitä, miten yksittäinen seura tai joukkue voi edistää arvopohjaisia teemoja huippujalkapallon ohella."

Heidi Pihlaja

Kehityspäällikkö, Palloliitto

  

 

 

"Olemme tehneet yhteistyötä Punainen kortti rasismille-hankkeen kanssa jo useiden vuosien ajan, mutta jollain tavalla koimme, ettei se riitä. Haluamme tehdä enemmän. Meillä valmentajilla on suuri vastuu nuorista ihmisistä ja arvoista, joiden ympärillä jokapäiväinen arkemme pyörii. Antirasismi ja kaikenlaisen syrjinnän vastustaminen on yksi niistä tärkeimmistä."

Rami Rantanen

Vastuuvalmentaja, PK-35

 

 

 

 

"Jokainen ihminen on erilainen, jokainen ihminen on tärkeä ja jokaisen ihmisen pitäisi olla samanarvoinen. Tämä ajatus ja tavoite ei kuitenkaan tällä hetkellä toteudu. Se on surullista ja se on väärin. En suostu siihen, että lapset ja junioripelaajat kokevat samaa, mitä aiemmat sukupolvet ovat kokeneet ja kokevat edelleen. Tulevana luokanopettajana tasa-arvo, kiusaaminen ja syrjintä ovat asioita, jotka ovat usein ajatuksissani. Toivon, ettei minun tulevat pienet oppilaat kokisi rasismia tai minkäänlaista syrjintää koulumaailmassa tai harrastustensa parissa.

Toivottavasti tämä yhteistyö toimii esimerkkinä niin lapsille ja nuorille kuin myös valmentajille, katsojille ja kaikille rakkaan lajimme parissa toimiville ihmisille.

Jalkapallo kuuluu kaikille." 

Amanda Rantanen

Kapteeni, PK-35

 

 

Mistä on kyse?

 

PK-35 Kansallisen Liigan joukkue ja Punainen kortti rasismille-hanke ovat päättäneet syventää jo pitkään jatkunutta tiivistä yhteistyötään. Tarkkaavaiset futisfanit ovat kauden ensimmäisiä matseja seuratessaan mahdollisesti jo huomanneetkin tutun symbolin pelaajien shortseissa. Louhintaliike Mäkisen tukemana joukkueen koti- sekä vierasasuihin on nimittäin painettu Punainen kortti rasismille-logo.

 

 

Lisäksi Punamustien kotipeleissä MagneCit Areenalla kenttäaluetta koristaa "Ge rasismen rött kort"-banderolli. Logot ovat kuitenkin logoja ja symbolit symboleita. Niillä ei yksistään maailmaa muuteta.

 

Teemaottelu, teemakausi vai teemajoukkue?

 

Tästä ajatus laajemmasta yhteistyöstä nimenomaan lähti liikkeelle. PKR-hanke yhteistyössä Jalkapallon Pelaajayhdistyksen (JPY) on tehnyt antirasismin puitteissa jo useamman vuoden ajan pukukoppikierroksia jalkapalloseuroissa ja edustusjoukkueissa ympäri suomen. Lisäksi mm. Veikkausliigassa sekä Korisliigoissa on järjestetty Punainen kortti rasismille-teemaotteluita ja -kierroksia. Nämä teot ovat tärkeitä rasismin, syrjinnän sekä kiusaamisen vastaisessa työssä ja haluammekin tässä yhteydessä kiittää kyseisiä tahoja sitkeästä työstä välillä todella haastavissakin olosuhteissa.

 

Kritiikki ei siis missään nimessä kohdistu PKR-hankkeeseen tai JPY:n toimintaan, vaan yleisemmin siihen, miksi jalkapalloyhteisö ei voisi laajemmin toimia rasismia vastaan.

 

Kuten esimerkiksi Tommie Smith, John Carlos, Renée Richards, Muhammad Ali ja Billie Jean King tai nykyurheilijoista mm. Megan Rapinoe, Serena Williams, Caster Semenya, Marcus Rashford, Raheem Sterling sekä Colin Kaepernick ovat osoittaneet, voi huippu-urheilun parissa toimiva yksilö tai kollektiivi todella muuttaa maailmaa suvaitsevaisemmaksi ja paremmaksi.

 

Samoin Yhdysvalloissa jatkuvasti tapahtuvan poliisiväkivallan seurauksena Black Lives Matter-viesti on tullut ilahduttavan vahvasti esiin mm. Saksan Bundesliigassa sekä Englannin Valioliigassa. PK-35:n Kansallisen Liigan joukkueella ei toki ole samanlaista suurta alustaa käytettävissään, mutta jostain se pitää aloittaa.

 

- Toki teemaottelu tai -kierros tuo tärkeää viestiä omalla tavallaan painavasti ja tehokkaasti esiin, mutta tätä ajatusta pyöriteltiin Rantasen Ramin kanssa ja mietittiin "Räden" kanssa lähinnä miten voisimme joukkueena tehdä enemmän kuin "vain" yhden teemaottelun kaudessa, joukkueen viestinnästä vastaava Topi Huisman kertoo.

 

- Otin puhelimen käteen ja soitin Punainen kortti rasismille-hanketta upeasti jo vuosia luotsanneelle Ilari Äijälälle. "Iltsu" tykkäsi ideasta ja kertoi, että muutama joukkue Suomessa onkin pähkäillyt samaa ja päätyneet esimerkiksi painattamaan PKR-logon peliasuunsa.

 

- Haluankin nostaa esiin KaaPon sekä HNMKY:n, jotka tähän ovat aiemmin ryhtyneet. Toivon, että yhä useampi joukkue ja seura lähtisi yhä aktiivisemmin yhteiseen rintamaan taistelemaan rasismia vastaan. Jalkapallolla ja urheilulla ylipäätään on parhaimmillaan todella suuri voima, kyse on siitä mihin sitä valtaa ja alustaa käytetään.

 

Joukkueen kauden 2020 kapteenisto: Minea Lassas (vas.), Amanda Rantanen sekä Olivia Kåhre

 

Haastamme kaikki mukaan

 

Kyse ei ole kilpailemisesta tai siitä, kuka tätä viestiä tuo eniten esiin. Toisaalta mitä useampi joukkue tekee tämän osalta hieman "ekstraa", sitä vahvemmin huippu-urheilu yhteisönä nähdään tuomitsevan rasismin ja muun syrjinnän.

 

- Haluamme haastaa kaikkien lajien pääsarjajoukkueet toimimaan aktiivisesti rasismia ja syrjintää vastaan. Tällöin se "pelkkä" PKR-logo yhden joukkueen peliasussa alkaisi jo olla jotain muuta ja isompaa, Huisman pohtii.

 

- Jos vaikka yksi pääsarja kokonaisuudessaan; joukkueineen, pelaajineen ja valmentajineen yksiselitteisesti tuomitsee rasismin ja sukupuoleen kohdistuvan syrjinnän, se antaa myös urheilua seuraavalle yleisölle selkeän viestin: Emme hyväksy rasistista tai muuten sortavaa ja syrjivää puhetta tai toimintaa kilpailumme parissa. Ikinä, missään pelissä tai harjoitustapahtumassa. Piste.

 

Miksi jokainen kilpatason joukkue lajiin katsomatta ei toisi aktiivisesti esiin tukeaan antirasismille?

 

- Se on hyvä kysymys. Olisi hienoa nähdä kaikissa Suomen isoissa pääsarjoissa jokaisen joukkueen peliasuissa Punainen kortti rasismille-logo. Tottakai vielä enemmän ilahduttaisi maailma, jossa emme tällaisia hankkeita ja kampanjoita tarvitsisi, Huisman miettii.

 

- Toivoisin, että pääsisimme tietynlaisesta varovaisuudesta ja laskelmallisuudesta seuraavalle tasolle. Mielestäni on itsestäänselvyys, että on tärkeämpää tukea rasismin uhreja kuin suojella muutamaa kymppiä liikevaihdossa. Me koemme, että jos jollekulle yksilölle näkyvä antirasismi on ongelma eikä tämä ihminen sen takia vaikkapa saavu katsomaan kotipelejämme, ei se ole millään lailla mitattavissa siihen, miten tärkeää on osoittaa tukea syrjintää kohtaaville ihmisille.

 

- Kansallista Liigaa pelaava joukkueemme taustoineen on rajallisilla resursseilla varustettu pieni organisaatio ja jokainen euro merkitsee meille todella paljon. Mutta todella moni kohtaa Suomessa syrjintää lähes päivittäin, niin rodullistetut ihmiset kuin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistötkin.

 

- Ei näitä kahta voi edes punnita samalla vaa'alla. Jos joku ei tämän yhteistyön seurauksena halua meitä tukea, hyväksymme sen. Toki vieläkin mieluummin toivoisimme, että tämä potentiaalinen katsoja pohtisi näkemyksiään ja sitä, miksi hän kokee rasismin vastaisen työn niin huonona asiana? Millä lailla se hänen elämäänsä vaikuttaa negatiivisesti?

 

Punainen kortti myös homo- ja transfobialle

 

 

Kansallisen Liigan seuroille on jaettu kuulutus- ja toimintaohjeet herjaavan tai rasistisen käytöksen varalta. Punamustat halusivat täydentää tätä myös täsmällisesti homo- sekä transfobian vastaisella tekstillä.

 

- Olen seurannut naisten futista melko paljon ja keskustellut usean ympäri maailmaa ammattiaan harjoittavan pelaajan kanssa. Rasististen katsomohuutojen lisäksi naispelaajat joutuvat tasaisin väliajoin kuulemaan kommentteja liittyen heidän ulkonäköönsä, sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen. Koemme, että futismaailmassa on tärkeää tuoda esiin nollatoleranssi myös homo- ja transfobiaan. Nämä ovat aivan yhtä yleisiä ja kuvottavia ilmiöitä. Haluamme viestiä myös meidän omille junioreille, että jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen harrastusympäristöön. Koen, että meillä seuran edustusjoukkueena on suuri vastuu siitä, millaisia arvoja tuomme esiin, lisää Huisman.

 

Kaikkien pitäisi toimia yhdessä joka ikinen kerta, yhtään tapausta ei saa lakaista maton alle.

 

Erotuomari Mohammad Al-Emara kertoi vastikään Iltalehdelle näkemyksiään rasismista suomifutiksen parissa. Huipputuomarin mukaan ensimmäinen askel kitkeä rasismia on siitä puhuminen ja asiaan puuttuminen.

– Puhutaan asiasta suoraan ja oikeasti tuomitaan se. Ei ole mitään väliä, onko kyseessä iso vai pieni rasistinen teko. Meidän pitää ottaa tiukka linja ja puuttua asioihin todella tiukasti. Ei se riitä, että minä tai joku muu yksittäinen henkilö toimii. Kaikkien pitäisi toimia yhdessä joka ikinen kerta, yhtään tapausta ei saa lakaista maton alle.

 

Tähän on PK-35:n Kansallisen Liigan joukkueen ja sen jokaisen jäsenen helppo yhtyä. Pohdimme yhteistyössä eri tahojen kanssa minkälaisia toimia voisimme kauden mittaan sekä tulevaisuudessa tehdä rasismin vastaisen taistelun ja yhdenvertaisuuden eteen. Olemme avoimia yhteistyölle ja joukkueen viestintävastaavaan voi olla yhteydessä: topi.huisman(a)pk-35.fi

 

"Suomi on urheiluhullua kansaa. Liitoilla ja seuroilla on nyt erinomainen tilaisuus toimia suunnannäyttäjinä antirasismin sekä yhdenvertaisuuden eteenpäin viemisessä urheilukentillä ja yhteiskunnassa. Se alkaa kuitenkin itsereflektiolla ja on mentävä omalle epämukavuusalueelle. Koko urheiluyhteisön on kysyttävä itseltään vaikeita kysymyksiä ja tutkailtava omaa organisaatiotaan. Sitä kautta päästään kiinni mahdollisesti syrjiviin rakenteisiin. Ilman rakenteellista muutosta toimet ovat päälle liimattuja, eivätkä johda konkreettiseen muutokseen."

Michaela Moua

Ylitarkastaja, aktivisti, ex-huippu-urheilija

 

 

Michaela Mouan 4 kysymystä jokaiselle antirasismiin pyrkivälle seuralle ja futisorganisaatiolle:

- Minkä näköinen meidän hallitus on (miehiä/naisia, rodullistetut, seksuaali-/sukupuolivähemmistöt, muut näkyvät vähemmistöt) ja miksi?
 
- Mahdollistetaanko taloudellisesti kaikkien harrastaminen vai ainoastaan lahjakkaiden rodullistettujen lasten/nuorten?
 
- Onko meidän seura turvallinen tila jokaiselle, riippumatta vähemmistötaustasta?
 
- Osataanko rasismista tai homo- ja transfobiasta puhua ja siihen puuttua?

 

 

 

 

 

Voit tukea rasisminvastaista työtä tekemällä lahjoituksen esimerkiksi seuraaville järjestöille:

Punainen Risti

Ihmisoikeusliitto

FIMU

Translasten ja nuorten perheet ry

Maan ystävät

Päätepysäkki

Yhteiset Lapsemme

Suomi-Somalia Seura

Pakolaisapu

 

Punainen kortti rasismille -hanke on Suomen monikulttuurisen liikuntaliiton (FIMU ry) vuonna 2003 alulle laittama ja koordinoima hanke, jota toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Jalkapallon Pelaajayhdistyksen kanssa. Iso-Britanniasta vuonna 1996 alkanut kampanja on kansainvälinen ja kokoontuu vuosittain eri maiden hankkeiden kesken keräämään hyviä käytäntöjä ja ideoimaan uutta.

Tavoitteena on levittää rasismin- ja syrjinnänvastaista viestiä yhteiskunnassa ruohonjuuritason liikunnasta huippu-urheiluun hyödyntäen yhteistyötä eri seurojen, oppilaitosten, järjestöjen ja lajiliittojen kanssa. Hanke on lähtöisin jalkapallon parista, mutta vähitellen se on levinnyt myös muihin lajeihin: mm. koripallo, jääkiekko, lentopallo, käsipallo, salibandy, pesäpallo, futsal, taekwondo, lumilautailu.

Punainen kortti rasismille -hanketta rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö.