Menu

Tiago Santos – “Näytämme meidän kannattajillemme hyvän show’n”

PK-35:n uusi päävalmentaja Tiago Santos istahti haastatteluun maanantaina 3. kesäkuuta pitkän ja tapahtumarikkaan päivän keskellä. 

Tiago, ensinnäkin tervetuloa Pihlajamäkeen ja PK-35:een. Asiat ovat edenneet todella nopeasti, mutta nyt tilanne on kuitenkin se, että olet PK-35:n uusi päävalmentaja. Mikä sinulla on fiilis juuri tällä hetkellä?

– Kiitos. Hienoa saapua PK-35:een! En ole aiemmin valmentanut näin korkealla sarjatasolla, joten olen luonnollisesti todella iloinen ja motivoitunut tästä mahdollisuudesta. Olen valmis tekemään töitä pelaajien kanssa ja yhdessä toivottavasti pystymme tekemään onnistuneen loppukauden. 

Esitteletkö itseäsi hieman PK-seuraajille, mikä on sinun jalkapallotaustasi.

– Olen aloittanut jalkapallon parissa nuorena poikana Portugalissa, en edes muista niin pitkälle! En ollut pelaajana kovinkaan lahjakas, vaan olen ollut valmentaja juniorista asti. Saavuin Suomeen vuonna 2017 sattumalta, minun oli tarkoitus lähteä Kiinaan, mutta päädyin lopulta kuitenkin Peimari Unitediin. 

– Peimarissa olin lähes kaikissa mahdollisissa rooleissa, juniorivalmentajana ja myös viimeiset kaksi kautta edustusjoukkueen päävalmentajana. Voitimme Kolmosen lohkomme tappioitta 2020, mutta karsinnoista emme pystyneet nousemaan. Hävisimme ratkaisevan ottelun VJS:lle, joskin mielestäni koko playoff-systeemi ei ollut kovinkaan reilu, mutta se on jalkapalloa. Pitkälti pandemian takia kausi 2021 oli vaikea Peimarissa. 

– Olin väsynyt Peimari-vuosien jälkeen ja muutin Espooseen tyttöystäväni kanssa. Tulin EPS:ään ensimmäiseksi junioreiden valmentajaksi, mutta minulla oli koko ajan tavoitteena nousta miesten puolelle. Tulin ensimmäiseksi kakkosjoukkueen mukaan, mutta minut nopeasti nostettiin ykkösjoukkueen päävalmentajaksi kaudeksi 2023. Voitimme Kakkosen Lohko B:n, mutta Ykkösliigakarsinnoissa hävisimme PK:lle täällä Pihlajamäessä. 

– Viime kauden jälkeen siirryin Atlantikseen, jossa meillä käynnistyi kausi hyvin, mutta päätin purkaa sopimukseni siellä. 

Monen PK-henkisenkin ihmisen mielissä on vielä hyvin tuo PK-35 – EPS-taistelu viime syksyltä. Se jätti silloin varmasti aika pahan maun suuhun, vai miten on?

– Joo, tietenkin se on jo käsitelty, mutta oli se meille iso pettymys silloin. Olin pettynyt siitä, että ottelua ei pelattu Espoonlahdessa, vaikka voitimme oman lohkomme ja PK oli omassa lohkossaan toinen, mutta Palloliitossa oltiin päädytty tällaiseen ratkaisuun ja sen kanssa piti meidän kaikkien elää.

– Jos olemme kuitenkin rehellisiä, PK ei hävinnyt otteluakaan kotonaan, eikä myöskään EPS hävinnyt otteluakaan kotona, joten kotietu tuollaiseen yksittäiseen otteluun oli valtava. Itse otteluahan oli lopulta hyvin tasainen ja se herätti paljon tunteita molemmissa leireissä. Se oli isojen panosten jalkapallo-ottelu, joka näkyi kaikissa.

– Jos minulle oltaisiin silloin sanottu, että olen täällä tällä hetkellä, en olisi sitä uskonut, mutta joskus asiat menevät eri tavalla, mitä kuvittelet ja toisaalta olen nyt hyvin iloinen ja motivoitunut siitä, että saan olla PK-35:n päävalmentaja.

– Haluan sen verran vielä sanoa, että olen muistaakseni viimeisestä 23:sta virallisesta ottelusta (EPS- ja Atlantis-valmentajana) hävinnyt tasan yhden ottelun. Ja se oli juuri Kimin (Raimi) joukkuetta vastaan täällä syksyllä. Kimin joukkue oli jo silloin hyvin vahva, enkä voi uskoa sen pohjalta, että tämän kauden ongelmat olisivat ainoastaan valmentajasta kiinni. Tällaisissa asioissa on aina useampi eri puoli. 

– Minä olen täällä ratkaisemassa niitä ongelmia, mutta tiedän, että täällä on aiemminkin tehty asioita oikein, joka helpottaa myös minun työni aloitusta. Nyt tuon oman persoonani mukaan tähän hommaan, ja uskon, että pääsemme viemään toimintaa pelaajien kanssa parempaan suuntaan. 

Millaista jalkapalloa haluat joukkueeltasi nähdä?

– Olen valmentajana sellainen, että tykkään kovasta paineistuksesta, en halua tuhlata aikaa siihen, että pallo on lähellä meidän omaa boksia, vaan haluamme sen hyökkäysalueille, että pääsemme laukomaan. Haluan, että joukkueeni on yhtenäinen, vahva ja kompakti. 

Mitä tiedät ennestään PK-35:n joukkueesta?

– Kun olen tutustunut tarkemmin jalkapalloon täällä Suomessa, olen huomannut PK:n olevan vahva joukkue. Seurassa tiedetään, mitä tämä joukkue haluaa olla, ja se on tärkeää. Haluan olla pala sitä palapeliä, että pääsemme eteenpäin. 

– Olen nähnyt joukkueelta useita otteluita tällä kaudella, joitakin jopa livenä ja useamman tv:stä. Varmaan 7-8 tämän kauden ottelua olen ehtinyt näkemään. 

– Tiedän lähes kaikki pelaajat joukkueesta, joitakin en ehkä niin hyvin, mutta varmasti jokaiseen heistä tutustun pian paremmin. Tiedän jo viime kaudelta tässä joukkueessa olevan mukana hyviä yksilöitä. 

– On hyvä muistaa, että jalkapallo voi olla joskus monimutkaista, joskus joku pelaaja on hyvä toisen valmentajan alaisuudessa, ja heikompi toisen valmentajan kanssa. Se voi riippua persoonista, valmennustyylistä tai mistä tahansa. En voi vielä tarkalleen tietää miltä joukkue näyttää, mutta se alkaa varmasti tässä harjoitusten käynnistyessä selviämään minulle paremmin ja paremmin. Olemme tänään tämä joukkue, ja tietenkin, kun minä tulen tähän mukaan, tulen jonkin verran muuttamaan asioita. Ja niiden asioiden pohjalta olemme toisenlainen joukkue ja toivottavasti parempi joukkue. 

Kun tapaat joukkueen tiistaina ensimmäistä kertaa, mitä haluat kertoa heille ensimmäisenä?

– Haluan ensimmäisenä kertoa pelaajille, että olen päättäväinen ja kunnianhimoinen ihminen sekä valmentaja. Haluan heidän tietävän, että uskon vahvaan työntekoon. Kaikki se, mitä olen tähän mennessä valmentajaurallani saavuttanut on vaatinut todella kovaa työtä ja tulee myös jatkossa sitä vaatimaan. Kovan työn kautta voimme saada suuren palkinnon. 

Haluatko lähettää lopuksi vielä terveiset PK-35:n kannattajille?

– Kun katsoin edellistä KäPa-ottelua tv:stä jälkikäteen, tulin todella iloiseksi siitä miten PK-kannattajat kuuluivat lähetyksessä. Se on tärkeää pelaajille ja koko joukkueelle, että on kannattajia, jotka seuraavat joukkuetta kotona ja vieraissa.

– Minulle henkilökohtaisesti kotiottelut ovat hyvin tärkeitä. Olemme pelaamassa kotiotteluita sen takia, että näytämme meidän kannattajillemme hyvän show’n, koska ihmiset tulevat sitä katsomaan. Kun kannattajamme lähtevät pelistä, he voivat olla sitä mieltä, että ehkä valmentaja teki joitain virheitä, mutta tärkeintä on, että heillä on tunne, että pelaajat antoivat kaikkensa ja jättivät kaiken mahdollisen kentälle. Se on pääasia.

 

 

Tiago Santosin valmentaman PK-35:n ensiesiintyminen tapahtuu Pihlajamäen Algeco Areenalla tiistaina 11. kesäkuuta, kun JäPS saapuu vieraaksemme. 

PK-35:n kaikkiin Ykkösliigan ja Kansallisen Liigan kotiotteluihin liput Tiketistä puoleen hintaan koodilla: PK35-50%
Kampanja voimassa 23.6. asti. 

Lippuostoksille.

Yksi yhteinen

Copy link
Powered by Social Snap