Esa Karjalaisesta PK-35:n kunniajäsen

Syyskuussa 85 vuotta täyttäneessä PK-35:ssä kauan vaikuttanut Esa Karjalainen, 68, valittiin seuran syyskokouksessa 27. marraskuuta punamustien kunniajäseneksi.

Karjalainen pelasi juniorina sekä jalka- että jääpalloa PK-35:n kaikissa ikäluokissa. Futiksessa hän nousi jo 14-vuotiaana seuran miesten edustusjoukkueeseen, joka pelasi III ja IV divisioonassa. Jääpallossa Esa edusti punamustia Suomisarjassa, voitti Helsingin piirin tekniikkamestaruuden ja oli usean vuoden ajan nuorten maajoukkueringissä.

Karjalainen toimi punamustissa myös nappulasarjan ja juniorileirien ohjaajana sekä kuului myöhemmin kahtena vuonna seuran hallitukseen. Hän lahjoitti PK-35:lle syyskokouksessa viirin, jossa on hänen isänsä Martin suunnittelema seuran alkuperäinen (1958) tunnus tuttuine punamustine muuttolintuineen.

- Kunniajäsenyys tuntuu totta kai hienolta kunnianosoitukselta, jota en osannut odottaa. Muutettuani aikoinaan töiden takia Hyvinkäälle olin pitkän aikaa sivussa seuran toiminnasta, mutta nyt eläkkeellä ollessani on tullut taas seurattua pelejä, Karjalainen sanoo.

- Olen tavallaan syntynyt PK-35:een ja ollut 1950-luvulta saakka aika paljossa mukana. Seura merkitsee minulle suunnattomasti ja on elämäni tärkeimpiä asioita. Kun isäni toimi puheenjohtajana, näin läheltä, kuinka paljon hän teki punamustien eteen. 

Esa sanoo pitkän kokemuksensa ja monipuolisen perspektiivinsä perusteella, että seura on kehittynyt 1950- ja 60-lukujen vaikeiden aikojen jälkeen aivan valtavasti. Hän korostaa kaikkien punamustissa toimineiden tärkeiden ihmisten isoa merkitystä.

- Minulla on tässä kotini takkahuoneen seinällä seuran vanhoja pelipaitoja ja valokuvia. Tämä on melkein kuin historiallinen museo. Olen PK-35:lle kovasti kiitollinen kaikesta, mitä olen saanut kokea, Karjalainen jatkaa.

- Jos minulla olisi eläkkeellä olevana pienyrittäjänä nykyistä enemmän varallisuutta, lahjoittaisin varmasti jotakin seuralle. Pyrin joka tapauksessa aina mahdollisuuksien mukaan käymään peleissä.

Karjalaiselle on jäänyt PK-35:stä iso määrä lämpimiä muistoja, joista olisi paljon kerrottavaa. Hän muistelee mm. vanhoja varainkeruutapoja, jotka auttoivat seuraa taloudellisesti hankalina aikoina. 

- Kävimme esimerkiksi keräämässä Vihdistä Hiiskulan kartanon mailta kuusenlatvoja joulukuusiksi, joita myimme ainakin Pihlajmäessä ja Maunulassa. Pidin Pihliksessä myös joulupukkipalvelua, jossa seuran A-junnut kiersivät pukkeina. Talkootöitä tehtiin ylipäätään todella paljon.

Esa oli yksi haastateltavista PK-35:n 80-vuotisjuhlakirjassa IKINUORI KASIKYMPPINEN, joka ilmestyi syyskuussa 2015. Oli koskettavaa, kuinka hän kuvaili teoksessa seuran kunniapuheenjohtajan Martti Karjalaisen ja punamustien välistä suhdetta.

- Isä oli kaikessa mukana ja seurasi PK:n toimintaa ihan loppuun saakka. Hänelle oli erittäin tärkeää, että punamustissa on hänen aktiivitoimintansa jälkeenkin ollut aina hyviä seurajohtajia. Rakas PK-35 oli hänelle kaikki kaikessa.

Koko Pallokerho-35 ry onnittelee Esa Karjalaista nimityksestä seuran kunniajäseneksi ja toivottaa hänelle vielä lisää antoisia hetkiä punamustassa futisperheessä!