Ei ihan tavallinen ura

PK-35:ssä jo kolmetoista vuotta pelannut Teo Oinonen on mielenkiintoinen esimerkki nuoresta jalkapalloilijasta, jonka futisura on viime aikoina kulkenut hieman normaalista poikkeavaan suuntaan.

Oinonen, ensi syyskuussa 18, on keskittynyt yhä enemmän ja tiiviimmin erotuomaroinnin kiehtovaan maailmaan. Hän opiskelee Helsingin medialukiossa ja pelaa yhä punamustien B3-joukkueessa, mutta haaveilee hienosta tulevaisuudesta nimenomaan erotuomarina. Annetaan siis Teon kertoa nyt omin sanoin kehityksestään ja ajatuksistaan jalkapallosta.  

- Aloitin futiksen jo neljävuotiaana. Aina on ollut kiva pelata, vaikken ole ikinä ollut joukkueideni parhaimmistoa. Olen futiksen kautta saanut ison määrän uusia tuttuja ja hyviä kavereita, mutta välillä motivaation taso on vaihdellut. Ryhdyin oikeastaan juuri tämän takia jo 12-13-vuotiaana pelinohjaajaksi ja tuomariksi. Olin noihin aikoihin saanut pelissä myös ensimmäisen varoitukseni, jolloin ajattelin, että olisin itse tuominnut kyseenalaisen tilanteen paremmin kuin silloisen ottelun tuomari.

- Pelasimme ja harjoittelimme nuorimmissa ikäluokissa paljon Pihliksen koulun kentällä, mikä on jäänyt hyvin mieleen. Nykyään hiekkakentät alkavat olla jo aika harvinaisia. Toiminta oli hauskaa ja sopivan leikkimielistä. PK-35:stä on jäänyt runsaasti hyviä muistoja.

- Olen viime vuosina tosiaan suuntautunut yhä enemmän tuomarointiin ja noussut dumarien tasoluokituksissa. Muistan, että jännitin pelinohjaajana ensimmäistä otteluani tosi paljon. Se oli pikkuveljeni peli, joka ei itseltäni sujunut hyvin. Tuntui silti, että voisin kehittyä, minkä jälkeen suoritukseni myös paranivat. Alussa saatoin miettiä liikaa, mitä muut ajattelevat, mutta sittemmin tätä tunnetta ei ole enää ollut. Myös tätä kautta olen kehittynyt. 14-vuotias tuomari saattoi kavereistani tuntua oudolta, mutta esimerkkini on saanut muutaman muunkin innostumaan tästä hommasta.

- Olen aina tykännyt kokea, että kehitystä tapahtuu. Se tunne on pitänyt itseni tässä mukana. Sekin on kiehtovaa, kun esimerkiksi vanhimpien ikäluokkien peleissä tuntee sopivan adrenaliinin kehossa. Tuomarin on oltava henkilö, joka uskaltaa tehdä päätöksiä. Ottelun aikana tietty jännitys yleensä häviää.

- Olen tähän mennessä ollut avustavana yhdessä miesten Kakkosen joukkueiden (KäPa-NJS) välisessä treenimatsissa. Se oli kovaa menoa, mutta sujui hyvin. Säilytin auktoriteettini ja tein enimmäkseen oikeita päätöksiä. Se oli iso kokemus, jonka en odottanut toteutuvan vielä tässä iässä. Sen sijaan miesten Vitosessa tuomitsin ensimmäisen otteluni viime syksynä. Silloin jäi paljon parannettavaa, mikä voi toisaalta olla ihan ymmärrettävää, kun osa pelaajista on yli kaksi kertaa erotuomaria vanhempia. Olen lisäksi ollut avustavana niin Vitosessa kuin tyttöjen maajoukkueturnauksissa ja Helmari-turnauksen All Stars -ottelussa, jossa oli noin 600 katsojaa. Kokemusta on kertynyt myös A-poikien divarista ja B:n SM:stä.

- Tuomariluokitusten perusteella pääsee tuomitsemaan tietyille sarjatasoille. Esimerkiksi poikajuniorien mittakaavassa olen nyt suunnilleen keskitasoa. Kuulun myös Palloliiton erotuomariakatemiaan, jossa on pääkaupunkiseudulta mukana noin viisikymmentä korkean potentiaalin dumaria. Ikähaarukka on ehkä 17-25 vuotta ja olen itse tämän erityistarkkailuryhmän nuorin. Keskitymme paljon yksityiskohtiin ja saamme tarkkaa palautetta.

- Tähtään tuomarina koko ajan yhä ylemmäksi ja myöhemmin ulkomaille. Tämä vaatii motivaatiota, halua ja kykyä kehittyä. Tuomarointia ei voi oppia muuten kuin tuomaroinnin kautta. On saatava toistoja toistojen jälkeen. Itselläni on hyvät eväät, sillä aloitin nuorena ja voin hyödyntää pelaajataustaani, josta on paljon etua. Pelinlukutaito ja hyvä fyysinen kunto ovat vahvuuksiani. Kaiken taustalla on tietysti se, että tykkään ja nautin tästä hommasta. Tuomaroinnin aloittaminen voi monesti olla hieman hankalaa. Jos joku haluaa ryhtyä dumariksi, kannattaa kysyä rohkeasti valmentajilta, voisiko tulla tuomariksi esimerkiksi johonkin harjoituspeliin.

PK-35 kiittää Teo Oinosta kiinnostavista kommenteista ja toivottaa hänelle erinomaista futiskauden 2021 jatkoa!