Kuva

Huomenna pelataan taas, kun Pihlajamäen MagneCit Areenalle saapuu meidän vieraaksemme Turun Palloseura klo 18:30 alkavaan otteluun. Ottelua voi seurata suorana lähetyksenä Ruutu+ -palvelusta.

Perustettu: 1922
Kotistadion: Veritas Stadion (kapasiteetti 9 372)
Kotisivut: www.fc.tps.fi
Facebook: www.facebook.com/FCTPS
Twitter: www.twitter.com/FCTPS
Instagram: www.instagram.com/fctps
Kausia pääsarjatasolla: 73
Suomen mestaruuksia: 8 (1928, 1939, 1941, 1949, 1968, 1971, 1972, 1975)
Kausia toiseksi korkeimmalla sarjatasolla: 13. kausi
Päävalmentaja: Jonathan Johansson (päävalmentajana 5 ottelua Ykkösessä: 1-2-2, pistekeskiarvo: 1.00)
Valmentaja: Jon Daly, Mikko Känkänen (mv-valmentaja), Mira Sakselin (fysiikkaval.)
Urheilujohtaja: Mika Laurikainen
Kapteenisto: Rasmus Holma ”C”, Jere Koponen, Alim Moundi, Jesper Karlsson

Ennen jokaista Punamustien ottelua esittelemme tulevan vastustajamme kattavassa otteluennakon toisessa osassa. Turun Palloseuraa käsittelevään juttuun saimme ajatuksia TPS:n urheilujohtaja Mika Laurikaiselta.

TPS:n päävalmentajana Laurikainen on ollut vuosina 2001–03 sekä 2014–18. Marraskuussa 2020 ilmoitettiin Laurikaisen paluusta TPS:n riveihin, tällä kertaa urheilujohtajana. Hän avasi hieman omaa työnkuvaansa tällä hetkellä.

- Päävalmentajana hoidin jo vähän samaa roolia valmentamisen ohella, mitä nyt. Minulle kuuluu pelaajien rekrytointia, heidän kanssa neuvottelua, kuten myös pelaajakehitysasioita ja myös seuran sekä olosuhteiden kehitystä. Pelaajahankkinat toki menevät, niin, että päävalmentaja aina sanoo viimeisen sanan pelaajavalintoihin.

- Töitä kyllä riittää, ihmettelen, että olen joskus jaksanut tehdä lähes kaiken tämän valmentamisen ohella. Pitää nostaa seuralle hattua, että olemme pystyneet jakamaan näitä asioita eri työntekijöille paremmin. Katson edustusjoukkueen ottelut ja olen sillä tavoin siinä mukana, mutta pääsuuntaus on siinä, että katson hieman enemmän tulevaisuuteen kuin nykyhetkeen työssäni.

TPS:n alkukausi on ollut pettymys

Viime kaudella vielä Veikkausliigassa pelannut Turun Palloseura oli monien mielestä Ykkösen suurin suosikki ennen kauden alkua. Varmasti monenkaan mielipide ei ole tästä muuttunut, mutta vaikea on ollut klassikkoseuran alkukausi. Viidestä ottelusta TPS on saanut kasaan yhtä monta pistettä.

- Pisteiden valoissa meidän kausi ei ole alkanut millään tavalla hyvin. Odotimme tietenkin enemmän ja peli on näyttänyt, että voisi niitä pisteitä niiden valossa ollakin enemmän. Meillä on ollut myös epäonnea loukkaantumisten suhteen ja nekin vaikuttavat kaikkeen.

TPS:n poissaolijalistalta joukkueen ennakon mukaan sunnuntain ottelusta löytyvät Elmo Heinonen, Oskari Jakonen, Joakim Latonen, Samuel Mahlamäki, Onnipekka Pajula, Roope Pakkanen sekä Kalle Taimi.

- Tällä kaudella Ykkönen on tasaisin moneen vuoteen, joten vaikka meillä on tällä hetkellä pisteitä liian vähän, niin erot ovat hyvin pienet. Loukkaantumisista takaisin pelaajia ei ole lähitulevaisuudessa merkittävää osaa tulossa takaisin. 

TPS koki viime viikonloppuna shokeeraavan 0–1-kotitappion JIPPO:lle. Tuo ottelu on käsitelty tarkasti ja katseet on luonnollisesti laitettu jo PK-otteluun.

- Ihan normaalisti käytiin läpi tuo JIPPO-ottelu. Meillä oli monia hyviä ja huonoja asioita, ja peli näyttää, että emme todellakaan ole missään kriisissä. Pitää olla realistinen, mitä voimme odottaa. Jos vastustaja saa yhden paikan ottelussa ja tekee siitä maalin, voi varmaan sanoa, että pelaamisemme toimii melko hyvin, kun vastustajan paikat ovat jääneet niin vähin.

TPS:n puolustusta tituleerattiin ennen kauden alkua Ykkösen kovimmaksi. Kuitenkin ensimmäisessä viidessä ottelussa omiin tulleet kuusi maalia ovat olleet liikaa, varsinkin, kun yhdessäkään ottelussa vastustaja ei ole maalipaikoilla mässäillyt. Laurikainen ei kuitenkaan tilanteesta ole huolissaan.

- Rasmus Holma oli poissa ensimmäisistä otteluista, ja Kalle Taimi on ollut loukkaantuneena myös. Eli emme ole päässeet aivan parhaalla kokoonpanolla pelaamaan.

- Meille tehdään todella vähän maalipaikkoja, mutta sitten ne harvat tilanteet ovat johtaneet liian usein maaliin. Onko tämä sitten sitä, että vastustaja on pelannut ne harvat paikat todella vahvasti vai, että me olemme puolustaneet ne tietyt tilanteet vain heikosti. En osaa sanoa, mutta jollain tavalla varmaan joku välimalli tuosta.

Kasper Hämäläinen palaa TPS:n paitaan heinäkuussa, kun siirtoikkuna aukeaa. Myös muita vahvistuksia joukkueeseen voi hyvinkin olla tulossa, kun siirtoikkuna aukeaa reilun kuukauden kuluttua.  

- Koko ajan katsomme ja etsimme vahvistuksia, joita voisimme tuoda sisään heinäkuussa. Kasper on toki jo varmistunut ja se on todella hieno asia meille seurana.

TPS:n hyökkääjätilanne on puhuttanut

Turun Palloseuran hyökkääjätilanne on ollut yksi Ykkösen puhuttavimmista asioista alkukauden aikana. Joukkueen hyökkäyspään pelaajista Elmo Heinonen, Oskari Jakonen sekä Onnipekka Pajula kärsivät tälläkin hetkellä loukkaantumisista. Kauden 2019 Ykkösessä 18 maalia paukuttanut Eliecer Espinosa ei vielä ole parhaassa terässään.

- Me olemme etuajassa Espin kanssa, ja hänen tilanteessa on tällä hetkellä tiettyä riskiä. Halusimme hänet kuntouttaa kunnolla 90 minuutin kuntoon, mutta meidän tämän hetken hyökkääjätilanne ei sitä tällä hetkellä suo. Espiltä voidaan odottaa ehkä 4-5 pelin jälkeen sellaista täysikuntoista pelaamista. Sen jälkeen voidaan alkaa vertailemaan häntä jollain tapaa siihen vanhaan Espiin, jota näimme pari vuotta sitten.

Laurikainen odottaa myös enemmän hyökkäyspään tehoja kertaalleen maalinteossa tähän mennessä onnistuneelta Albijon Muzacilta.

- Muzaci on todistanut olevansa aikaisemmin pelaaja, joka kykenee maalintekoon Ykkösessä. Hänellä on ollut hieman epäonneakin alkukauden aikana, kun pallot eivät ole vielä tietään kunnolla löytänyt verkkoon. Uskomme kyllä, että tehoja hyökkääjiltämme on vielä luvassa hyvin.  

Laurikainen nostaa esiin TPS:n joukkueesta seurattavaksi pelaajaksi myös 20-vuotiaan englantilaisen Sonny Hiltonin. Hilton on lainapelaajana Fulhamista heinäkuuhun ulottuvalla lainasopimuksella. Hilton avasi TPS-uransa pelaamalla hyökkäyksen alapuolella, mutta viime otteluissa hänet on nähty wing-backin paikalla.

- Sonny on hyvin mielenkiintoinen pelaaja. Hän on viime peleissä joutunut pelata väärää paikkaa meidän loukkaantumisten takia. Hän on nuori pelaaja Englannista, joka on todella taitava sekä nopea pallon kanssa. Kunhan Sonny pääsee omalle pelipaikalle, hän pystyy varmasti tekemään kovaa tulosta Ykkösessä. Hän on sellainen kaveri, jota kannattaa seurata.

Ykkönen on tasaisin vuosiin

Monissa yhteyksissä on puhuttu Ykkösen tasaisuudesta kaudella 2021. Klassikkosanonta kuka vain pystyy voittamaan kenet vain on pitänyt todellakin paikkansa tämän kauden Ykkösessä. Laurikainen allekirjoittaa tämän.

- Sarjassa on monta joukkuetta, joka pystyy voittamaan hyvänä päivänä kaikki sarjan joukkueet. Kotietu saattaa tuoda tietynlaista etua eri joukkueille, mutta silti iso osa otteluista on hyvin ympäri pyöreitä. Tässä on niin pienet marginaalit, että en muista näin tasaista kautta miltään vuodelta ainakaan Ykkösestä. Yleensä kuitenkin sarjasta on eronnut 2-3 joukkuetta, niin kärjestä kuin pohjalta.

- Toivotaan toki, että sarja pysyy näin tasaisena läpi kauden. Sehän olisi upea asia tälle sarjalle, vaikka toki me lähdemme siitä, että olemme sarjan piikkipaikalla sarjan päätyttyä.

TPS:n kaikki tämän kauden ottelut ovat ratkenneet maalin erolla tai tasapeliin. Samaa Laurikainen odottaa myös sunnuntain PK-ottelusta. Joukkueethan kohtasivat jo Suomen Cupin ottelussa helmikuussa, jolloin päädyttiin 2–2 tasapeliin.

- Tunnen jonkin verran PK:ta menneiltä vuodelta, vaikka joukkue on uudistunut, on siellä runsaasti tuttuja pelaajia. PK tarjoaa meille vaikean vastustajan, ja tuokin ottelun tulee ratkeamaan pieniin marginaaleihin.

 

Kiitokset Mikalle haastattelusta ja tsemppiä TPS:lle kauteen.

Mitä, milloin, missä ja mistä?

- Ykkösen 6. kierroksen ottelu, PK-35–TPS
- Sunnuntaina 6. kesäkuuta klo 18:30
- MagneCit Areena, Pihlajamäki, Helsinki
- Pystymme ottamaan paikalle 100 katsojaa tämän hetkisillä turvajärjestelyillä. Tämä katsojamäärä täyttyy meidän kausikorttilaisilla. Ottelua pystyy seuraamaan kotisohvalla Ruutu+ -palvelusta.


                          


                        

  pallopaa.net