Menu

PK-35 on valmis Ykkösen kauteen!

Ykkösen kauden ei ole aikaa enää kuin kolme päivää, joten hyvällä syyllä voidaan sanoa, että kauan odotettu Ykkösen kausi on ovella. Julkaisemme kauden alla kaksi kausiennakkoa, joista tämä on ensimmäinen osa. Toisessa osassa esittelemme Ykkösen muita joukkueita, mutta tässä ensimmäisessä osassa kerromme, mitä Punamustissa on tapahtunut viime kauden jälkeen.

Tässä ennakkossa käymme läpi kattavasti vielä viime kauden tapahtumia, miten joukkue viime kaudella rakennettiin, miltä valmennustiimin rakenne ja toiminta näyttivät, mitkä tekijät vaikuttivat viime kauden tuloksiin ja mitä hyviä ja mitä parannttevia elementtejä viime kaudesta jäi käteen? Asioita kattavasti läpi käy PK-35:n päävalmentajana jatkava Kim Raimi.

Käydään ensimmäisenä läpi tulos. Tulos ei ollut sitä, mitä joukkue lähti hakemaan, mutta tärkein, eli sarjapaikka pysyi. Punamustat jäivät yläloppusarjasta rannalle lopulta heikommalla maalierolla verrattuna Gnistaniin. Sarjapaikka kuitenkin oli jo ennen alaloppusarjan alkua varsin tukevasti näpeissä, kun runkosarjan lopussa tulleet voitot JIPPO:sta sekä MP:stä tekivät mukavaa hajurakoa viivan alle. Lopulta alaloppusarjan alussa tulleet voitot HJK Klubi 04:stä sekä MP:stä ratkaisivat sarjapaikan lopullisesti.

– Lopputulemana voidaan sanoa, että vaikka monta pienempää erilaista sisäistä tekijää jäi standardeista vajaaksi, niin käytännössä ulkoisilla tekijöillä oli myös iso osuus siinä ettemme yläloppusarjaan venyneet. Pakotettuun otteluruuhkaan joutuminen oli myös joukkueen lisäksi nuorehkolle valmennustiimille kova koettelemus ja joitain virheitä sattui ehdottomasti myös meidän toimesta otteluruuhkien aikana. Näistä otettiin jo loppukaudesta opiksi ja otetaan tulevaisuutta ajatellen opiksi, päävalmentantaja Kim Raimi kertoi. 

PK-35 lukeutui viime kaudella sarjan parhaisiin kotijoukkueisiin, ja lisäksi puolustuspelaaminen toimi yleisesti varsin hyvin. Nämä ovat asioita, joista halutaan pitää kiinni myös tulevalle kaudelle.

– Ennen kautta vesittänyttä otteluruuhkaa meidän maalinesto-pelaamisemme oli TPS:n ohella parasta koko sarjassa tilastojenkin perusteella. Olimme myös vahvoja etenkin hyökkäyspään kulmapotkuissa maalipaikkojen luomisen suhteen, mutta emme saaneet tarpeeksi konkretiaa taululle suhteessa luotuun uhkaan. 

– Pystyimme kehittämään peliämme kauden sisällä ja keskikesällä pystyimme etenkin kotikentällämme laittamaan useammankin joukkueen polvilleen sekä pelisisällöllisesti että tuloksellisesti. Olimme myös lopulta sarjan 3. paras kotijoukkue VPS:n ja RoPS:n jälkeen, se on asia josta nousijajoukkueen on syytä olla ylpeä. 

Uudistunut pelaajisto ja valmennus

Viime kaudesta Punamustien valmennustiimi on kokenut hienoisia muutoksia. Päävalmentaja Raimin ohella Basam Elfadl jatkaa valmennustiimissä myös tällä kaudella. Monen kauden ajan maalivahtivalmentajana toiminut Heikki Kärkkäinen vuorostaan ei valmennnustiimissä jatkanut. Päävalmentaja Raimi on erittäin tyytyväinen uudistettuun valmennustiimiin, johon hänen ja Basamin ohella liittyivät Tomi Maanoja sekä Aapi Helvelahti.

– Valmennustiimin vahvistaminen oli korkealla prioriteettilistalla. ”Psykon” sekä Aapin kautta saamme lukumäärällisesti vahvemman kokoonpanon, sekä tietynlaista delegointia ja osaamista valmennustiimiin. Meillä on hyvä kemia ja keskusteluyhteys valmennustiimin sisällä. Uskalletaan sanoa, mutta myös ottaa vastaan ja keskustella asioista niiden oikeilla nimillä. Näin pääsemme asioihin kiinni hyvin konkretian tasolla.

Esimerkkinä valmennustiimin toimimisesta Raimi nostaa esiin joukkueen yksilö- ja ryhmätason puolustamisen.

– Meillä oli olemassa jo viime kaudella aika tarkkoja yksilö- ja ryhmätoimintaan liittyviä spesifejä malleja, mutta niiden syöttäminen sisään läpi kauden ei täysin toteutunut. Nyt olemme aktiivisemmin ja aggressiivisemmin niiden asioiden kanssa tekemisissä ja tässä myös Psyko ja Aapi toimivat erinomaisina apukäsinä ihan laadun vaalimisenkin suhteen. Psykon ja Aapin mukaantulo on myös tarkoittanut sitä, että Basamin toimenkuvaa sisällön suhteen on pystytty tehostamaan.

Joukkueen rosteri on tällä kaudella hieman kapeampi, mitä viime kaudella. Raimi kertoo, että tämä on ollut täysin suunniteltu asia.

– Valmennustiimin rakenteen lisäksi joukkueenrakennuksen taloudellinen rakenne oli myös yksi tekijä, johon haettiin muutosta. Pelaajamäärää on pienennetty ja tiivistetty tietoisesti, ryhmästä on pyritty rakentamaan tiiviimpi ja samaan aikaan ns. joukkueen kärkeä on myös pyritty vahvistamaan viime kaudesta tiettyjen laatutekijöiden suhteen. Jaren (Jarkko Siikava, manageri) kanssa on painettu hommia, jotta joukkueesta on saatu muodostettua sellainen, jonka suhteen ei tarvitse jossitella.

Raimi kertoo, että joukkue on saanut käytännössä kaikille pelipaikoille kaivattua pelaajatyyppi-muutosta aikaiseksi. 

– Saimme pidettyä niistä runkopelaajista kiinni, joiden osaamista ja kokemusta tarvitsemme tulevallakin kaudella. Uusien pelaajien kautta olemme saaneet joko säilytettyä jonkun tietyn elementin, joka oli läsnä jo viime kauden pelaamisessa tai tuotua jonkun viime kaudelta puuttuneen elementin täksi kaudeksi vahvemmin mukaan.

Joukkueen keskiakseli maalivahdeista hyökkäykseen asti on saanut mukaan monia uusia kasvoja, joiden lisäksi kaksi tärkeää kokeneempaakin ratsua on edelleen mukana. Kokonaisuus vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta.

– Maalivahtiosasto (valmennus + maalivahdit) on muokattu aikalailla täysin sellaiseksi, kuin halusimme. Meillä on enemmän laatua ryhmätoiminnassa ja kaksi laadukasta maalivahtia tälle tasolle. Rafael Zbinden, Otso Knuuttila, Luis Rodriguez, Omar Jama, Miguel Medina ja Olmes Garcia vahvistavat uusina laatupelaajina meidän keskiakselia. Saimme pidettyä viime kauden joukkueesta ne pelaajat, joille selkeästi näemme edelleen käyttöä, mukaan lukien kaksi tilastollisesti tärkeintä keskisektorin johtavaa pelaajaa Pauli Kuusijärven ja Esa Terävän muodossa.

Laitapelaajapuolellekin on tullut muutoksia, joskin mm. Patrick Aaltosen sekä Yassin Adamin jatkosopimukset tuovat joukkueeseen jatkuvuutta laitakaistallekin.

– Olemme saaneet Ykkösen tasolla tasonsa osoittaneita laitapelaajia mukaan mm. Nuutti Tykkyläisen ja Hussein Mohamedin muodossa. Meillä on monta pinnan alla kytevää ja nousevaa edelleen nuorta tai vähintäänkin nuorehkoa pelaajaa, joilta on myös syytä odottaa isompaa vastuunkantoa tulevana kautena. Saimme myös Joensuusta yhden Ykkösen monipuolisimmista alakuusikon pelaajista Tommi Tainion muodossa. 

Pelitapa ja talvikausi

Raimi kertoo, että Punamustat eivät lähde mullistamaan viime kauden pelitapaa, mutta sitä pyritään tehostamaan monelta osin. Tämä on näkynyt myös rekrytointiprosessissa.

– Rekryvaiheen prioriteetit muuttuivat viime kaudesta, olemme saaneet mielestäni kasaan tasapainoisemman ryhmän, jossa on selkeämmin meidän hieman päivitettyyn pelitapaan sopivia pelaajatyyppejä samoille pelipaikoille useampia ja ominaisuuksia, joita haluamme eri kentän osa-alueilla käyttöön. Yleisellä tasolla haluamme olla viime kautta dynaamisempi joukkue monipuolisuutta menettämättä, mutta perusprotokollaa samaan aikaan vahvistamalla tietynlaiseksi tukevammaksi perustaksi. 

– Tämän vuoden joukkueen osalta voin henkilökohtaisesti todeta, että joukkue on rakennettu näillä pelimerkeillä käytännössä sellaiseksi kuin itse olen toivonut.

Raimi kertoo muutamia eri seikkoja, missä joukkue haluaa alkavalla kaudella olla parempia. 

– Meidän pitää pystyä käyttämään meidän pallollisen vaiheen hyviä elementtejä viime kaudelta, mutta samalla tehostamaan myös meidän etenemistä ja tasapainoon liittyviä asioita tietyissä hetkissä. Samoin haluamme olla monipuolisesti ilman palloa toimiva joukkue, joka pystyy muuntautumaan pelin sisälläkin. Puolustustoimintojen määrä kasvanee viime vuodesta vastustajan toimintoja kohden. Meidän tilanteenvaihto-pelaamista on myös pyritty tehostamaan viime kaudesta kumpaankin suuntaan.

Talvi on ollut monella eri joukkueella hyvin rikkonainen, eikä PK-35 tässä tapauksessa poikkeusta tee. Siitä asiasta valittaminen ei kuitenkaan luonnollisesti auta juuri ollenkaan. Punamustat ovat treenanneet läpi talven Pallomyllyssä.

– Pre-seasonille selkein muutos on ollut prioriteetit talven aikana. Olemme pysyneet todella vahvasti kiinni omassa tekemisessä ja pyrkineet kehittämään pelisisällöllisiä asioita progressiivisesti ilman isompaa varianssia. Viime kaudella pelasimme aika tulosorientoituneesti koko talven. Olimme silloin vahvoja tuloksellisesti, puolustimme hyvin, mutta pelimme ei hirveästi kehittynyt kuin vasta sarjakauden aikana. Sitä kehittymistä otteluruuhka sekoitti entisestään.

PK-35 eteni omasta Ykköscupin lohkostaan jatkoon voittamalla PIF:n, vaikka TPS:lle ja EIF:lle tappion joukkue kärsikin. Ykköscupin puolivälierässä kaatui komeasti KTP Noah Kaijasillan osumalla 1-0, mutta välierissä FF Jaro kaatoi Punamustan rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Viimeisimmissä harjoitusotteluissa PK pelasi maalittoman tasapelin Ilveksen kanssa, sekä voitti Ykkösen kauteen valmistautuvan SJK Akatemian 3-1 sekä Kakkosen kauteen valmistautuvan TamU:n 5-3. Viimeinen ottelu ennen Ykkösen kautta pelattiin Suomen Cupin 3. kierroksella, kun EsPa kaatui Matinkylässä 4-0.

– Valehtelisin, jos sanoisin että talvi on sujunut täysin ruusuilla tanssien. Mielestäni olemme onnistuneet talvella toiminnan kokonaiskuvassa, mutta samaan aikaan kokonaisuus on ollut hieman sirpaleinen ja luonut meidän toimintaan haasteita. Tällä tarkoitan sitä, että meillä on ollut valitettavan paljon poissaoloja, joka on verottanut meidän pelaajamäärää ajoittain rankallakin kädellä ja kokoonpanot etenkin peleissä ovat vaihdelleet tiiviisti. Kokoonpanot ovat vaihdelleet, mutta peleissä tapahtuvaksi halutut asiat ovat kuitenkin menneet progressiivisesti eteenpäin tasaisen varmasti, se on hyvä signaali tulevaan. Etenkin nuoret pelaajat ovat ottaneet oman asemansa joukkueen sisältä hyvin.

Ainoana pelaajana jokaisessa harjoituskauden ottelussa oli Tommi Tainio. Hänen isoja minuutteja harjoituskaudella tililleen kerryttivät mm. Nuutti Tykkyläinen, Romy Nevalainen, Noah Kaijasilta sekä Willem Haapiainen

Viimeisten harjoituskauden otteet ovat tuoneet luottoa myös päävalmentaja Raimille ja koko joukkueelle. Punamustat ovat menossa oikeaan suuntaan.

– Olemme myös nyt pystyneet vakioimaan tasoamme ja tiettyjä toimintoja sarjakauden alla, joukkueesta aistii tietyn levollisuuden sarjakauden alla. Olemme valmiita hyppäämään tositoimiin.

 

Lopuksi toisen kautensa päävalmentajana aloittava Raimi kertoo terveisensä Pihlisläiselle yleisölle:

Meidän viime kauden hyvien otteiden jatkuvuus kotikentällä on riippuvainen myös tuesta jonka katsomosta saamme, tarvitsemme ehdottomasti tukeanne myös tulevana vuonna paljon! Toivon, että pystymme tänä vuonna tarjoamaan entistä enemmän tunnetta ja elämyksiä, sekä vielä mielenkiintoisempaa seurattavaa sekä yksilö- että joukkuetasolla! Nähdään Pihliksessä!

Yksi yhteinen

Copy link
Powered by Social Snap